Washington waarschuwt Saudische kroonprins: “Alle betrokkenen bij de moord op Khashoggi moeten verantwoording afleggen”

Een foto van Khashoggi die een demonstrant vasthoudt, samen met een kaars.
AFP Een foto van Khashoggi die een demonstrant vasthoudt, samen met een kaars.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman vandaag in een telefonisch onderhoud gewaarschuwd dat Washington "iedereen die betrokken is bij de moord op Jamal Khashoggi verantwoording wil laten afleggen". 

Pompeo zei dat hij ervan uitgaat "dat Saudi-Arabië hetzelfde zal doen". Pompeo riep Mohammed bin Salman ook op om een einde te maken aan de gevechten in Jemen en vredesonderhandelingen op te starten.

lees verder onder de foto:

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
REUTERS De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Volgens waarnemers is dit harde taal voor de Verenigde Staten. Saudi-Arabië blijft een bondgenoot van de VS, maar het lijkt erop dat de Amerikanen meer resultaten willen zien in het onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Khashoggi.

Moordopnames overgemaakt aan Amerikanen

Dit weekend raakte bekend dat de Turkse president Tayyip Erdogan de opnames over de moord in het Saudische consulaat in Istanbul heeft overgemaakt aan de Amerikanen. Erdogan heeft al verschillende malen beweerd dat de hoogste kringen in Saudi-Arabië achter de moord op Khashoggi zitten. 

Saudi-Arabië voert ook een oorlog in Jemen, waar het strijdt tegen de Houthi-rebellen, die op hun beurt de steun krijgen van Iran. Saudi-Arabië wordt gesteund door de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar die steun kalft af. Zaterdag raakte bekend dat de VS de Saudische gevechtsvliegtuigen niet langer van brandstof zullen voorzien.

Bekijk ook: 

Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.
AFP Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.
De Saudische koning Salman en zijn zoon Mohammed bin Salman ontvangen de zonen van Khashoggi.
REUTERS De Saudische koning Salman en zijn zoon Mohammed bin Salman ontvangen de zonen van Khashoggi.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paola nerozzi

  Trump speelt het spelletje mee de Saudische autoriteiten en de rest zijn te belangrijk voor Amerika is alleen maar show voor de Amerikanen wordt in doofpot gestopt

 • Linda Wellekens

  ... zeggen de grootste leugenaars van de wereld. Wat een show alweer van de Trumpers.

 • Jan Mulders

  Dat zijn gewoon holle woorden. De Saoedi 's hebben nog nooit enige verantwoording moeten afleggen. De VS spelen al lang onder één hoedje met Saoedi-Arabië.

 • Rory Dull

  benieuwd welk excuus de SA elite nu uit hun grote mouwen toveren