Washington trekt steun voor ngo's die rond geboortebeperking werken verder in

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakte de beslissing vandaag bekend tijdens een persconferentie.
EPA Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakte de beslissing vandaag bekend tijdens een persconferentie.
De Amerikaanse fondsen voor ngo's die werken rond geboortebeperking en abortus worden verder ingeperkt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag aangekondigd. "We kunnen tegemoet blijven komen aan onze internationale gezondheidsplannen, zelfs als we weigeren het doden van ongeboren baby's te subsidiëren", aldus Pompeo bij de aankondiging van nieuwe beperkingen voor het gebruik van federaal geld. "Het geld van de Amerikaanse belastingbetaler zal niet meer dienen om abortus te financieren."

De nieuwe maatregelen zullen "een strikt verbod" inhouden op "achterdeurregelingen" die geld helpen doorsluizen naar organisaties die werken rond de gezondheid van vrouwen en die abortussen steunen.

Heel kort na zijn aantreden had de Amerikaanse president Donald Trump al wetgeving ongedaan gemaakt die onder zijn voorganger Barack Obama gold. Trump voerde zo de zogenaamde Mexico City Policy weer in, waardoor organisaties die Amerikaans geld krijgen zelfs geen niet-Amerikaans geld mogen gebruiken om abortussen te financieren. Omdat dit beleid ngo's beperkt in wat ze kunnen doen met hun eigen geld, wordt dit beleid door critici ook de "global gag rule" genoemd. 

Deze beslissing van Trump vormde voor de Belgische en Nederlandse ministers van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo en Liliane Ploumen, de aanleiding om van start te gaan met ‘She Decides’. Doel van die internationale campagne was de misgelopen fondsen toch weer terecht te laten komen bij organisaties die werken rond onder meer geboorteplanning en rechten van vrouwen en meisjes.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Ik denk dat geschoolde mensen gemiddeld minder kinderen hebben dan ongeschoolde mensen. Het onderwijs in vele landen is zo goed als niks waard. Het grote taboe is dat gemeenschappen schrik hebben om aan geboortebeperking te doen omdat de andere (rivaliserende) het niet doet. Ze hebben schrik om onder de voet gelopen te worden. Onderwijs blijft een grote sleutel! Vooral voor de meisjes.

 • Lucien Mertens

  Men wil maar niet begrijpen dat geboortebeperking onvermijdelijk wordt. Het mensenaantal (7,6 miljard) op dit ogenblik, is dé oorzaak van àlle problemen op deze bol. Al de rest enkel maar de gevolgen er van.

 • Theo Deweerdt

  Je kan onze aarde enkel leefbaar houden door geboortebeperking. Schaf het kindergeld af en geef de mensen een éénmalige financiële uitkering indien ze zich laten steriliseren na hun tweede kind.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Als je weet hoe [na buiten uit] streng gelovig de Amerikaanse gemeenschap is dan verwonderd je dat niet. Ga eens 3 weken achtereen op zondag niet na de kerk. De "preacher" of een ander lid van de parochie zou kunnen aan je deur staan.

 • Karel Van Biezen

  Bevolking Afrika: tegen 2050 verdubbeling naar 2.2 miljard, tegen 2100 x 4 naar 4.4 miljard. Eenvoudig plaatje, toch begrijpen de domme Amerikanen dit niet.