Washington stuurt nog eens 3.000 militairen naar Saudi-Arabië

Amerikaans minister van Defensie Mark Esper.
Photo News Amerikaans minister van Defensie Mark Esper.
De Verenigde Staten gaan 3.000 troepen sturen naar Saudi-Arabië. Die moeten "de verdediging van Saudi-Arabië verzekeren en te versterken", aldus het Pentagon.

Reden om opnieuw militairen naar het Midden-Oosten te sturen zijn de spanningen over de Turkse inval in Syrië, maar ook de ontploffing op een Iraanse tanker, vandaag in de buurt van de Saudische havenstad Jeddah. Vorige maand vond er ook al een aanval plaats op de Saudische oliefaciliteiten.

De 3.000 militairen zullen ontplooid worden vanuit de Verenigde Staten, of hun missies in de regio zullen verlengd worden.

Eerder deze week verdedigde de Amerikaanse president Donald Trump zijn beslissing om Amerikaanse troepen in Syrië terug te roepen. Die terugtrekking faciliteerde de Turkse inval in Syrië, maar het Witte Huis ontkent dat - de Amerikanen traden er op als beschermer van de Koerden die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al langer viseerde. 

Woensdag begon Ankara een offensief tegen de Koerden in Syrië. Tijdens een campagnebijeenkomst in Minneapolis donderdag zei Trump nog dat hij het Amerikaanse leger naar huis wil laten komen na "eindeloze oorlogen".

De verklaring van het Pentagon meldt vrijdag echter dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten met 14.000 is gestegen sinds mei.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Daar gaat Trumps bewering dat hij het doet om 'zijn jongens naar huis te halen en zich niet meer in te laten met verre conflicten waar ze niks te maken hebben en het beu zijn om politieagent van de wereld te spelen'. En het heeft potverdorie maar een paar dagen geduurd eer hij zichzelf weer tegenspreekt en het omgekeerde doet van wat hij beloofd heeft.

 • Diane Bernaerts

  Ik denk dat Jean Petermans de nagel op de kop slaat: Trump geeft Erdogan vrij spel om de Koerden uit te moorden als Erdogan zijn mond houdt over de moord op Khashoggi door de Saoedis.

 • Kristine Delacourt

  Guido Bervoets, natuurlijk zit er een lijn in het buitenlands beleid van de VS. Ze zijn de huurmoordenaars van de Saoudi’s, die een groot deel van de Amerikaanse economie in handen hebben.

 • jean petermans

  Tja, Saudi-Arabië heeft olie en de Koerden niet,, het zou me ook niet verwonderen dat Erdogan carte blanche gekregen heeft van Trump om de Koerden aan te pakken in ruil voor het stilzwijgen van Erdogan ivm de betrokkenheid van de Saudische kroonprins bij de moord op Dschamal Khashoggi.

 • wim Goossens

  Wordt het geen tijd dat we de USA en Turkije uit de NATO gooien ? Dit zijn de 2 minst betrouwbare landen geworden in deze ...