Washington DC eert John McCain als een van Amerika's "moedigste mensen", ook zijn moeder (106) neemt afscheid van haar zoon

Ook John McCains moeder Roberta (106) was aanwezig bij de plechtigheid ter ere van haar zoon.
AP Ook John McCains moeder Roberta (106) was aanwezig bij de plechtigheid ter ere van haar zoon.

In Washington DC is vandaag een eerste afscheidsplechtigheid gehouden voor de overleden senator John McCain. De Republikein ligt vandaag opgebaard in het gebouw waar hij bijna veertig jaar van zijn leven als politicus doorbracht: het Capitool. Vicepresident Mike Pence prees McCain om zijn moed en opoffering, president Trump was niet welkom.

Verschillende politici, zowel McCains eigen Republikeinen als Democraten, eerden de senator die zaterdag overleed aan een agressieve hersentumor en noemden hem een voorbeeld en toonbeeld van Amerika's vechtersmentaliteit, idealisme en humor. 

Vechtersmentaliteit

"Hij vocht altijd tot het einde voor zijn streefdoel: het gemeenschappelijke goed", zei Republikeins Senaatsfractieleider Mitch McConnell. "Afhankelijk van de kwestie wist je dat John ofwel je dierbaarste medestander ofwel je koppigste tegenstander zou zijn. Hij bezat Amerika's vechtersmentaliteit, ons nobele idealisme, ons eervolle patriottisme en ons lichtjes oneerbiedig karaktertrekje, allemaal verzameld in één persoon."

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan noemde McCain "een van de moedigste zielen die ons land ooit heeft voortgebracht".

De kist van McCain werd in de ronde ontvangsthal van het Capitool binnengedragen door militairen uit de verschillende divisies van het Amerikaanse leger. Zijn vrouw Cindy, zijn dochter Megan maar ook zijn moeder Roberta, die 106 jaar oud is, groetten als eerste de kist.

Roberta maakte bij de kist met de Amerikaanse vlag eroverheen gedrapeerd een kruisteken en werd vervolgens in haar rolstoel weggereden. Het voorval ontroerde de aanwezigen en de vele kijkers die de bijeenkomst op tv volgden, meldden de Amerikaanse media. Roberta McCain, gekleed in het wit en zwart, hield tijdens de plechtigheid de hand vast van haar kleindochter Megan. Beiden veegden af en toe een traan weg.

Cindy McCain knielt bij de kist van haar echtgenoot.
EPA Cindy McCain knielt bij de kist van haar echtgenoot.

Trump niet welkom

De grootste afwezige van de dag was president Trump, die morgen ook niet naar de afscheidsviering in de kathedraal van Washington zal komen. Vicepresident Mike Pence verwees wel naar de hem in zijn toespraak. "Zoals president Trump gisteren zei, respecteren we zijn dienst voor het land. Ik heb nooit met een collega gereisd die zo goed was voor onze soldaten en zo hard voor onze generaals."

Het publiek kan McCain vandaag nog groeten. Tijdens de afscheidsplechtigheid zullen zowel George W. Bush, de voormalige president die McCain versloeg tijdens de voorverkiezingen van 2000, als Barack Obama, die het van McCain haalde tijdens de verkiezingen van 2008, het woord nemen.

EPA
REUTERS
Republikeins fractieleider Mitch McConnell en zijn Democratische evenknie Chuck Schumer legden in een zeldzaam moment van politieke eenheid samen een krans neer, zoals McCain het hen zelf gevraagd had.
EPA Republikeins fractieleider Mitch McConnell en zijn Democratische evenknie Chuck Schumer legden in een zeldzaam moment van politieke eenheid samen een krans neer, zoals McCain het hen zelf gevraagd had.
Cindy McCain spreekt met vicepresident Mike Pence.
AFP Cindy McCain spreekt met vicepresident Mike Pence.
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.
EPA Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.
EPA4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leen hanssens

  Het ergste wat een moeder kan overkomen, je eigen kind begraven. Sterkte gewenst.

 • eric maier

  Vreemd dat ik het zeg maar raar dat zijn moeder hem nog overleefd..106 !! Dit zal zeer hard aangekomen zijn, hopelijk laat ze de moed niet zakken en doet ze er nog wat bij.

 • Febe Chapin

  Ik kan het nog steeds niet geloven dat die overleden is.. tijdens de 2008 verkiezingen was er altijd sprake dat die niet gezond genoeg was, wel blijkbaar was die dus wel net gezond genoeg geweest voor een 8 jaar termijn en nog extra. Zou die beter geweest zijn dan Obama die het midden-oosten liet ontploffen door niets te doen? We zullen het nooit weten.

 • Antheunis Deburghghraeve

  Ja man !!! Ik wist niet dat die zijn moeder nog leefde. In elk geval sterkte voor haar en de rest van de familie, ze mag trots zijn op haar zoon. Ging niet altijd akkoord met zijn standpunten maar je kunt niet ontkennen dat hij een sterk karakter had. Er zouden beter meer politiekers zijn met zo'n ruggegraat ...