Washington berispt Europese landen die IS-strijders niet repatriëren

Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme.
AFP Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme.
De Verenigde Staten hebben verschillende Europese landen, waaronder België en Frankrijk, "onverantwoord" genoemd omdat ze Irak hebben gevraagd om hun landgenoten die in Syrië in detentiekampen zitten, te berechten.

"Het zou onverantwoordelijk zijn van de landen om te wachten tot Irak de problemen oplost in hun plaats", verklaarde Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme, op een persconferentie na een vergadering van de internationale coalitie tegen IS in Washington. Hij riep de landen opnieuw op om hun staatsburgers te repatriëren en hen in hun eigen land te berechten. 

Verschillende duizenden buitenlandse jihadisten zitten vast in Koerdische gevangenissen in Syrië. Dat die situatie precair is, werd duidelijk toen verschillende gevangenen konden ontsnappen na de Turkse inval in Syrië.
"In Syrië kan de situatie in een oogwenk veranderen", benadrukte Sales. "We denken dat er een gevoel van urgentie moet zijn om die mensen nu te repatriëren, zolang er nog tijd is."

Verschillende landen, waaronder België en Frankrijk, weigeren dat te doen en willen dat die personen berecht worden in het land waar ze de misdaden hebben gepleegd.

“Terroristen dichter bij plaats van misdaad laten berechten”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian reisde in oktober naar Bagdad om een samenwerking op te zetten die het mogelijk zou maken Franse jihadisten, die momenteel in Syrië zitten, te berechten in Irak. Dat is een idee waar België zich altijd heeft achter geschaard. Ook ons land wil dat "die terroristen dichter bij de plaats van hun misdaden berecht worden", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na de vergadering.

Volgens de Amerikaanse functionaris is die optie niet haalbaar en weinig efficiënt.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Deville

  Theo Twitter kan misschien eens twitteren met zijn goede vriend Donald Twitter en vragen om dat niet meer te zeggen.

 • piet devlieger

  Er is toch niets mis mee om die schurken in Irak te laten berechten. Als het moordenaars zijn dan kunnen ze nog de doodstraf krijgen. Hier zullen ze nog gepamperd worden, na een tijd vrij rondlopen en kunnen herbeginnen en voor de rest van hun leven op onze kosten leven.

 • Roland Verhoeven

  Als ik in eender waar een misdrijf pleeg wordt ik ter plekker veroordeeld. Als ik een moord pleeg in USA mag Belgie mij dan berechten? Maar oorlogsmisdadigers moeten allemaal terug? 2 maten en 2 gewichten en uiteraard weer toevallig een bepaalde groep die privileges moet hebben

 • Herbert Verbeeck

  Wanneer maakt Europa zich eindelijk vrij van dit theaterland? We hebben de technische middelen om een zeer goed Europees leger uit te bouwen met bv goede Europese gevechtsvliegtuigen. Wanneer beste Europapolitiekers, wanneer?

 • Marie Vanakker

  Met Trump aan de macht mag de V.S aan niemand de les lezen .