Was de first lady van de nazi's joods?

Magda en Joseph Goebbels
getty Magda en Joseph Goebbels
Een oude bewonerskaart die de Duitse krant Bild ontdekte en waarnaar historicus Oliver Hilmes in zijn boek 'Berlijn 1936' verwijst, bevat een duister geheim. Was de belangrijkste vrouw van nazi-Duitsland een half-Jodin?

De bewonerskaart van de joodse handelaar Richard Friedländer geeft aan dat zijn dochter Magdalena heet, dat ze geboren is op 11 november 1901 en katholiek is - net zoals Magda Goebbels die later zou trouwen met Joseph Goebbels, de minister van Propaganda in nazi-Duitsland. Was uitgerekend de first lady van het meedogenloze Derde Rijk van joodse afkomst?

Hun zes kinderen, die ze in 1945 vergiftigden toen de ondergang nabij was, werden door de nazipropaganda nochtans als "zuiver Arisch" bestempeld.

Feit is dat Magdalena Goebbels in 1901 als buitenechtelijk kind van haar moeder Auguste ter wereld kwam. Als stiefvader trad ondernemerszoon Oskar Ritschel op die enkele jaren samenleefde met Auguste.

Dat haar ouders niet getrouwd waren, ontdekte Magda pas in 1931. Haar geboorteakte vermeldt geen vader. In 1908 trouwde Magda's moeder met de joodse zakenman Richard Friedlänger. Hoelang ze de in 1881 geboren man al kende, is niet geweten.

Het is onduidelijk volgens auteur en historicus Hilmes of en wanneer Oskar Ritschel en Richard FriedLänder het dubbelspel van Auguste (met twee mannen) in de smiezen hadden.

Het duistere geheim van Magda Goebbels kan ook verklaren waarom de invloedrijke Hitler-aanbidster haar joodse vader niet voor de nazivervolging kon beschermen.

Friedländer stierf in 1939 in concentratiekamp Buchenwald na helse dwangarbeid en talrijke mishandelingen.

Joseph Goebbels
AP Joseph Goebbels
getty