Warschau vraagt om "anti-Poolse verklaringen" in buitenland te melden

President Andrzej Duda
AFP President Andrzej Duda
De rechts-conservatieve regering in Polen roept landgenoten die in het buitenland wonen op om "anti-Poolse verklaringen" te melden aan de Poolse autoriteiten. Dat berichtte de Duitse openbare radio NDR woensdagavond. De boodschap werd verspreid in een drie pagina's tellende brief die wereldwijd via de Poolse ambassades en consulaten verdeeld werd.

"Gelieve alle anti-Poolse verklaringen, afbeeldingen en opvattingen die ons schaden te documenteren en daarop te reageren. Licht onze ambassades, consulaten en ereconsulaten in over elke laster die de goede naam van Polen beïnvloedt", luidt het onder meer in de brief van de hand van Senaatsvoorzitter Stanislaw Karczewski, die onder meer expliciet naar het gebruik van de formulering "Poolse vernietigingskampen" verwijst.

De brief komt er na de omstreden Holocaustwet die twee weken geleden werd goedgekeurd in Polen en die vorige week ondanks forse internationale kritiek door president Andrzej Duda werd ondertekend. De wet voorziet in gevangenisstraffen tot drie jaar voor wie "openlijk en in strijd met de waarheid" het "Poolse volk of de staat" in verband brengt met de Jodenvervolging ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zo wil het land onder meer vermijden dat er nog over "Poolse vernietigingskampen" wordt gesproken.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fredien Vandervekens

  Valt "Poolse loodgieter" en "Poolse plakker" onder die meldingsplicht ?

 • Yvo Verherstraeten

  Dat hele Europese gedoe maakt alles kapot.

 • Kris Boeie

  'goede' naam van Polen lol

 • Louis Roux

  Die zijn dezelfde weg aan het opgaan als Erdogan. Volgende stap,ze naar de kampen sturen

 • Jan Maarten

  Respect moet je verdienen, niet afdwingen.