Warschau en Kopenhagen eens over bouw van gasleiding onder Oostzee

EPA
Polen en Denemarken zijn overeengekomen om een gaspijpleiding te bouwen onder de Oostzee. Die moet toelaten om Noors gas te vervoeren naar Polen, zodat Polen zijn afhankelijkheid van Russisch gas kan verkleinen.

De Baltic Pipe zal 900 kilometer lang zijn en gas vervoeren via het Deense grondgebied tegen 2022. "We hebben vandaag een grote stap gezet naar veiligheid en onafhankelijkheid van de Poolse energiesector", aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki. 

Vanaf 1 oktober 2022 moet de pijpleiding zorgen voor een jaarlijkse transportcapaciteit van 10 miljard kubieke meter gas. Over de kostprijs werd niks gezegd, maar het project heeft financiële steun van Europa gekregen ten belope van 51,4 miljoen euro.

Twee derde van het gas dat vandaag in Polen verbruikt wordt is geleverd door het Russische gasconcern Gazprom. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Daan Roos

    Gas staat in het middelpunt van geopolitieke spelletjes en alle economische logica wordt overboord gezet.

  • Ferdinand Engelbeen

    Ik kan niet goed meer volgen: Duitsland neemt nu al een pak gas af van Rusland met een rechtstreekse pijplijn onder de Oostzee en wil dat op korte termijn verdubbelen, maar Polen gaat een pijplijn in de Oostzee leggen om gas uit Noorwegen te importeren om van het Russisch gas af te raken. Wordt er in Europa nog met mekaar overlegd, of is het zoals altijd ieder voor zich?