Warren geeft Bloomberg enorme bolwassing bij diens eerste debat: “U bent dus aardig geweest tegen sómmige vrouwen?”

Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.
AFP Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.
De vijf belangrijkste kandidaten om de Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen te worden hebben in het debat in Nevada Michael Bloomberg zwaar aangevallen. De oud-burgemeester van New York was in Las Vegas voor het eerst aanwezig bij een debat.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het debat opende met een aantal vinnige opmerkingen tegen Bloomberg van de andere kandidaten. Zo kwam onder meer het “stop and frisk”-beleid aan bod dat hij als burgemeester van New York invoerde en dat de basis zou gevormd hebben voor racistische tussenkomsten van de politie. Ook het seksisme in zijn bedrijf werd aangehaald.

Senator Elizabeth Warren, een groot critica van miljardair Bloomberg, vroeg zich hardop af of de Amerikanen echt een president willen die vrouwen “dikke mokkels en lesbiënnes met paardengezichten noemt... en nee, ik heb het niet over Donald Trump. Ik heb het over burgemeester Bloomberg."

Warren pakte Bloomberg hard aan, zeker toen het ging over de ‘non-disclosure agreements', de geheimhoudingsovereenkomsten die vrouwen binnen zijn bedrijf getekend hebben, waarbij ze toestemmen om een bepaald voorval stil te houden in ruil voor een zak geld.

Geheimhoudingsplicht

Volgens Bloomberg zijn dergelijke contracten altijd getekend wanneer beide partijen overeengekomen waren om de zaak in kwestie in stilte af te handelen. “Wanneer deze vrouwen hun kant van het verhaal dus willen vertellen, is dat dan oké voor u? Ontslaat u hen vanavond via de televisie van hun geheimhoudingsplicht?”, vroeg Warren.

Bloomberg weigerde daarop te zeggen dat hij de vrouwen van hun geheimhoudingsplicht ontsloeg, wat hem op boegeroep uit het publiek kwam te staan. Op een ander moment probeerde de miljardair zijn omgang met vrouwen te verdedigen door te zeggen dat in zijn bedrijf “vele vrouwen verantwoordelijke posities hebben én hetzelfde betaald worden als mannen.”

Warren: “Ik hoop dat u gehoord heeft wat zijn antwoord was. ‘Ik ben aardig geweest voor sómmige vrouwen’.”

Lees ook: Welke Democraat kan Trump verslaan? (HLN+)

De Democratische presidentskandidaten Mike Bloomberg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden,  Pete Buttigieg en Amy Klobuchar.
AFP De Democratische presidentskandidaten Mike Bloomberg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar.

“Laten we vooral een Democraat kiezen”

Niet alleen Warren was kritisch voor Bloomberg, ook de andere kandidaten gaven hem ervan langs. Zo stelde Buttigieg voor om iemand te nomineren die ten minste een Democraat ís. Bloomberg veranderde in het verleden al twee keer van partij. Ook beschuldigde hij de oud-burgemeester ervan de verkiezingen te willen kopen. Warren bleek echter opnieuw het scherpst: “De Democraten nemen een groot risico als we de ene arrogante miljardair inruilen voor een andere”, zei ze verwijzend naar Trump en Bloomberg.

De mediamagnaat probeerde tijdens het debat niet al te veel in te gaan op de aanvallen aan zijn adres en richtte zich vooral op president Donald Trump. “Ik ben de beste kandidaat om van de president te winnen.”

In Nevada vindt zaterdag de volgende fase van de Democratische voorverkiezingen plaats, maar Bloomberg neemt dan nog niet deel. Hij focust op “Super Tuesday” (3 maart), wanneer er in veertien staten kan gestemd worden. 

Twitterrelletje met Trump

Trump zelf leek het debat van een afstand mee te volgen, ook al was hij zelf campagne aan het voeren in Arizona. Op Twitter haalde de van oorsprong New Yorkse president uit naar New Yorker Bloomberg, die hij ‘Mini Mike’ noemde, verwijzend naar diens kleine postuur. “Mini Mike (...) wil niet op een podium staan met deze professionele politici. Geen verhoginkjes aub. Hij haat Crazy Bernie en zal hem, als hij er maar genoeg geld tegenaan gooit, mogelijk nog verslaan ook. Bernie's achterban zal gek worden!", klonk het. 

Bloomberg sloeg terug door tegen Trump te zeggen dat de mensen uit hun gezamenlijke kennissenkring in New York “je achter je rug om uitlachen en een blaffende clown noemen. Ze weten dat je een fortuin geërfd hebt en dat je het vergooid hebt met domme deals en incompetentie. Ik heb de papieren én de middelen om jou te verslaan. En dat zal ik doen.”

Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.
AP Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.
Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.
AP Mike Bloomberg en Elizabeth Warren tijdens het debat.