Wapens gevonden in aanloop naar G20-top in Hamburg

Een deel van het aangetroffen wapenarsenaal.
reuters Een deel van het aangetroffen wapenarsenaal.
In aanloop naar de G20-top heeft de Duitse politie bij invallen in Hamburg en Rostock wapens en verschillende grondstoffen gevonden. Links-radicale demonstranten wilden deze vermoedelijk gebruiken bij hun protesten, stellen de autoriteiten. Het gaat om messen, katapulten, kogels, vuurwerk en brandbare vloeistoffen. De politie vermoedt dat er nog meer gevonden zal worden.

De G20-top wordt vrijdag en zaterdag gehouden in de Duitse havenstad. Negentien landen en de Europese Unie komen er samen om politieke en economische onderwerpen te bespreken. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Donald Trump ontmoeten elkaar daar voor het eerst.

"Tijdens de economische top van de landen van de G20 in Hamburg trekken mogelijk 8.000 gewelddadige extremisten en relschoppers naar de stad", zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vandaag. Ongeveer 20.000 politieagenten zijn op de been om de staatshoofden en regeringsleiders te beveiligen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière bezoekt een speciale politie-eenheid die paraat staat voor de G20-top.
getty De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière bezoekt een speciale politie-eenheid die paraat staat voor de G20-top.

Extreemlinks

De autoriteiten vrezen dat vooral extreemlinkse groepen op de top afkomen. In de stad zelf wonen naar schatting al 1.100 extreemlinkse Hamburgers van wie er circa 650 tot geweldpleging geneigd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de Autonomen, gewelddadige extremisten die zich tegen de gevestigde orde en het kapitalisme keren en de Roter Aufbau Hamburg, een groep van marxistisch-leninistische signatuur die zich keert tegen internationale bedrijven en instellingen.

Maar volgens de Hamburgse politiechef Ralf Martin zijn er ook uit het buitenland links-extremisten op weg. Hij sprak vooral van figuren uit Scandinavië, Italië en Zwitserland. Martin beklemtoonde dat die niet komen om te protesteren, maar "om massaal aanvallen te plegen''. "We hebben bewijs dat er mogelijk geweld zal worden gebruikt rond de G20-top'', verklaarde het hoofd van de Hamburgse politie.

epa
epa