Wapen dat werd gebruikt om Trayvon Martin te doden verkocht voor 250.000 dollar

Agent Timothy Smith met het bewuste wapen tijdens het proces tegen George Zimmerman
REUTERS Agent Timothy Smith met het bewuste wapen tijdens het proces tegen George Zimmerman
De vroegere buurtwacht George Zimmerman heeft het wapen waarmee hij in 2012 de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, verkocht voor 250.000 dollar (223.000 euro). Dat hebben verschillende bronnen gemeld.

United Gun Group, die de veiling van het Kel-Tec PF-9-pistool organiseerde op zijn website, heeft zaterdag op Twitter gemeld dat het wapen verkocht werd voor een kwart miljoen dollar. Vrijdag verklaarde de regionale televisiezender KTNV ook al dat Zimmerman gezegd heeft dat hij zijn wapen voor dat bedrag van de hand had gedaan. Volgens entertainmentsite TMZ ging het om een last minute bod. Tot kort voor het einde van de veiling was het hoogste bod van 150.000 dollar afkomstig van een eigenaar van een bar in Florida.

Zimmerman had zijn wapen eerst op de website van GunBroker gezet, maar daar werd de veiling stopgezet. Hij stapte daarop naar United Gun Group, maar daar werd een eerste poging om het wapen te veilen gesaboteerd door valse bieders, die uit protest bedragen boden tot 65 miljoen dollar. Daarop zette United Gun Group een systeem op poten om die valse bieders tegen te houden, en opende een tweede veiling, die nu dus 250.000 dollar heeft opgeleverd.

Amerikaanse geschiedenis
Buurtwacht Zimmerman schoot op 26 februari 2012 de 17-jarige Martin dood in de Amerikaanse staat Florida. Enkele minuten voor de moord belde hij naar de politie om een "zeer verdachte man" te melden die "niets goeds van plan lijkt". De ongewapende Martin keerde op dat moment terug van een supermarkt. Toen de man in 2013 werd vrijgesproken, leidde dat tot massale protesten van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Zimmerman prees het wapen aan als "uw kans om een stuk Amerikaanse geschiedenis te verwerven". Een deel van de opbrengst wil hij naar eigen zeggen gebruiken "om het geweld van Black Lives Matter tegen politieagenten te bestrijden". Daarnaast hoopt hij de carrière van Angela Corey, de aanklager in zijn zaak, en "Hillary Clintons anti-vuurwapenretoriek" te beëindigen.