Wanneer strenge anti-abortuswet geldt: verkrachte vrouw beschuldigd van poging tot doodslag nadat ze bevalt van gezonde dochter

Steeds meer mensen protesteren tegen strenge anti-abortuswetten.
AFP Steeds meer mensen protesteren tegen strenge anti-abortuswetten.
In El Salvador dreigt Imelda Cortez (20), slachtoffer van seksueel misbruik, veroordeeld te worden voor een gevangenisstraf van twintig jaar. Ze wordt beschuldigd van abortus en poging tot doodslag, al beviel ze van een gezonde dochter.

In El Salvador geldt een strenge abortuswet die alle vormen van abortus verbiedt. Wie die wet overtreedt, wordt gestraft. Bovendien worden er –in tegenstelling tot andere landen zoals Chili - geen uitzonderingen gemaakt. Zelfs niet wanneer de zwangerschap het resultaat is van verkrachting. Op die manier raakte Cortez zwanger en de vader is tevens ook haar stiefvader.

SOA, bloedarmoede en zwanger
Cortez was twaalf jaar oud toen haar 70-jarige stiefvader haar voor het eerst verkrachtte. Het misbruik hield jarenlang aan, totdat ze op haar achttiende een arts bezocht. Daar bleek dat ze een seksueel overdraagbare ziekte had opgelopen, met bloedarmoede kampte én zwanger was. De dokter weigerde Imelda te behandelen en haar stiefvader overtuigde Imelda’s moeder ervan dat hijzelf steriel was en onmogelijk de vader van het kind kon zijn. Vervolgens bleef hij haar gewoon verkrachten.

Enkele maanden later kreeg het meisje plots hevige buikkrampen, begon te bloeden en verloor vervolgens het bewustzijn. Haar moeder vond Imelda en bracht haar onmiddellijk naar het ziekenhuis. Daar vermoedden de dokters dat Cortez had geprobeerd haar zwangerschap af te breken. Terwijl er thuis wel een gezonde baby werd teruggevonden.

Miskraam of doodgeboren kind

In El Salvador wordt iedereen vervolgd die verdacht wordt van abortus, waaronder Imelda Cortez, maar ook vrouwen met een miskraam of een doodgeboren kind kunnen later beschuldigd worden van wanpraktijken. Zo zitten reeds 25 vrouwen hun straf uit, nadat ze beschuldigd werden van abortus. De strenge wet geldt al sinds 1998 maar komt vaker in opspraak. Steeds meer vrouwen voeren protest en eisen dat de wet soepeler wordt gemaakt.

De stiefvader van Imelda Cortez werd inmiddels officieel beschuldigd van het verkrachten van een minderjarige én volwassen vrouw.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters

  Het is on-Bijbels om een menselijke vrucht, ongeacht het aantal maanden van ontwikkeling, gelijkwaardig te stellen met een mens. Alleen als het 'kind' geademd heeft, is dat het geval: Genesis 2:7. Lees ook Exodus 21:12-13 en Exodus 21:22, waarin een andere en veel zwaardere straf staat op onvrijwillige doodslag dan op het onvrijwillig stoten van een zwangere vrouw zodat haar vrucht afgaat. Toch mag abortus nooit gezien worden als een vorm van geboorte beperking.

 • Charlotte De greef

  Wat een achterlijk land!

 • August Leemans

  Waar zit hier de kerk om in een oerconservatief land de menselijke behandeling terug op het juiste spoor te zetten. Dit is even erg dan extreme een extreme moslimleer. Wanner de mensheid lijdt onder een geloofsovertuiging, dan schiet die geloofsovertuiging haar doel voorbij.

 • Ludovic De Beuckeleer

  achterlijke wetten hebben ze daar en dat dankzij de kerk.

 • rik lagrou

  Dat zijn mannen die wetten maken zo baas kunnen blijven over vrouw Eens moeilijk moet moeder maar kinderen grootbrengen vader is weg!