Wanneer Spaanse soldaten rusthuizen desinfecteren, treffen ze bejaarde bewoners dood aan in hun bed

Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid.
REUTERS Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid.
Spanje is één van de landen die het zwaarst worden getroffen door het coronavirus. Soldaten helpen mee om de uitbraak in te dammen. Maar wanneer ze rusthuizen desinfecteren, treffen ze vaak bewoners aan die helemaal aan hun lot zijn overgelaten. Of zelfs dood in hun bed liggen. Van de verzorgers geen spoor.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Spanje is de situatie dramatisch en de tol hoog. De autoriteiten hebben ondertussen het leger ingezet om publieke plaatsen zoals luchthavens en metrostations te desinfecteren. Maar de soldaten worden ook naar bejaardentehuizen gestuurd. Wat ze daar aantreffen, tart elke verbeelding. Vaak zijn de bewoners helemaal op zichzelf aangewezen bij gebrek aan personeel. Niemand lijkt zich om hen te bekommeren. In sommige gevallen worden de bewoners dood aangetroffen. Deze situatie lijkt zich voor te doen in rusthuizen verspreid over het hele land, maar meer gedetailleerde gegevens zijn er vooralsnog niet.

Minister van Defensie, Margarita Robles, bevestigde maandag dat soldaten bewoners dood in hun bed hadden gevonden. Het Spaanse openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar de omstandigheden in die rusthuizen. De regering zal “streng en onverzettelijk” zijn wanneer blijkt dat de bewoners in de rusthuizen aan hun lot zijn overgelaten, zo zei Robles. De afgelopen periode zijn in Spanje al tientallen rusthuisbewoners overleden aan Covid-19.

Een soldaat aan het werk in een rusthuis in Madrid.
AFP Een soldaat aan het werk in een rusthuis in Madrid.

Minister van Volksgezondheid Salvador Illa benadrukte dat de regering “absolute prioriteit” heeft gegeven aan bejaardentehuizen in de strijd tegen de verspreiding van het virus. De situatie in de rusthuizen moet nauwlettend worden opgevolgd, klinkt het.

In Spanje blijven de cijfers echter aandikken. Er zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 512 mensen bezweken aan het nieuwe coronavirus. Daarmee komt de dodentol op 2.694. Het totaal aantal besmettingen is inmiddels opgelopen tot 40.000.

Lees ook:

In Spanje stijgt dodentol sneller dan in Italië: wat is er aan de hand? (+)

Madrid vormt ijspiste om tot gigantisch lijkenhuis voor coronadoden

Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten.
AP Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten.
Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid
REUTERS Soldaten desinfecteren een rusthuis in Madrid
Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten.
AP Soldaten maken zich op om de terminal van de luchthaven in Barcelona te ontsmetten.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  't Is horror maar die verzorgenden konden, bij compleet gebrek aan enige bescherming, in die rusthuizen niks anders gaan doen dan het coronavirus van bejaarde naar bejaarde brengen én zichzelf besmetten. De voorbereiding van deze crisis door de Spaanse regering is een totale ramp en dit is het gevolg. Reeds 14 % medisch personeel is getest coronavirus-besmet in Spanje

 • Filiep Lapeire

  Als je weet dat het personeel in die rusthuizen moet werken zonder enige bescherming wie is er dan de verantwoordelijke voor dit scenario? De verzorgers kiezen voor eigen veiligheid. En is het hier beter als van de tweede week al opgeroepen word om geen bejaarden meer naar het ziekenhuis te brengen maar in plaats de familie te contacteren om het levenseinde te bespreken?

 • Anne Geerts

  In het WZC in Turnhout waar mijn vader verblijft is dit helemaal niet waar! Het personeel zet zich op alle mogelijke manieren in om hen zo goed mogelijk te verzorgen, om contact te leggen met hun families, ... Dikke chapeau voor deze mensen!

 • Dirk Parein

  Tot zover alle « feel good » brainwashing… De mens is wat hij is, deel van de zogenaamde « schepping » en dus deel van een eten of gegeten wereld . Ik voor mij en niemand voor een ander, mooi … Maar tenslotte is er niets veranderd in een wereld waar het mensdom In zijn ganse « ethische » evolutie het niveau van het dierenrijk nog op geen enkel niveau heeft kunnen overschrijden.

 • eddy van loon

  Zo gaat dat hier in België in bepaalde rusthuizen van zorgbedrijf Antwerpen ook ,zoals in de gulden lelie,daar worden de bewoners ook aan hun lot overgelaten