Ga naar de mobiele website
^ Top

Wanneer dit scenario zich voordoet in Frankrijk, gaat er een schokgolf door de beurzen

epa/getty
Hij is de rijzende ster onder de Franse presidentskandidaten. Zij consolideert haar tweede plek in de peilingen. Beiden hebben hetzelfde zwarte beest: Europa. Hoe dichter de verkiezingen naderen, hoe nerveuzer beleggers worden. Moeten de Fransen in de tweede ronde kiezen tussen de extreemlinkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon en de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen? Het zou zomaar kunnen.

Jean-Luc Mélenchon van de beweging 'La France insoumise' is het gat op zijn concurrenten aan het dichtrijden. Sinds hij stevig van leer trok in tv-debatten, heeft hij duidelijk de wind in de zeilen. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ifop behaalt hij 19 procent van de stemmen in de eerste ronde en nadert zo tot op een half procentpunt van de conservatieve kandidaat François Fillon (Les Républicains). Emmanuel Macron ligt op kop met 23,5 procent van de stemmen, Le Pen volgt met 22,5 procent.

De kandidaten zitten mekaar in de peilingen zodanig dicht op de hielen, dat de Franse verkiezingen bloedstollender dan ooit zullen worden. Beleggers houden hun hart vast.

Getty Images

Bovendien stappen Mélenchon en Le Pen met een gelijkaardige belofte naar de kiezer die investeerders angst aanjaagt. Beiden stellen de euro als gemeenschappelijke munt in vraag en willen Frankrijk uit de EU leiden. Financiële experten waarschuwen dan ook voor dit worstcasescenario. "De rustige beursdagen liggen achter ons", klinkt het in een vooruitblik van analisten van Deutsche Bank in de Duitse krant Die Welt.

Ook strateeg Petr Krpata van ING trekt aan de alarmbel: "De financiële markten onderschatten het risico dat Mélenchon in de tweede ronde de uitdager van Marine Le Pen wordt".

Een tweede ronde met Mélenchon en Le Pen zal zowel Frankrijk als Europa in onrustig (economisch) vaarwater brengen, menen specialisten. Analisten vrezen een schokgolf voor de valutamarkten, met onder meer een 'aanzienlijke' daling van de euro ten opzichte van de dollar, zo meldt het Financieel Dagblad.

Getty Images

Le Pens visie op Europa is alvast heel duidelijk: ze wil een referendum over het lidmaatschap van Frankrijk bij de EU en wil met Frankrijk wegtrekken uit de Schengenzone, dat het vrij verkeer van personen en goederen regelt. Daarnaast pleit ze net zoals de extreemlinkse kandidaat voor de herinvoering van een nieuwe nationale munt.

Een uitstap uit de euro is niet het enige schrikbeeld voor de beleggers. Mélenchon wil de macht van de aandeelhouders inperken en ondernemingen verbieden om mensen te ontslaan in het kader van een herstructurering wanneer die bedrijven het eigenlijk niet zo slecht doen. Daarnaast ijvert hij voor een 32-urenweek om meer jobs te creëren. Net als Trump komt hij met een gigantische investeringsplan van 100 miljard euro in grote nationale infrastructuurprojecten.

Naar analogie met hoe het Trump tijdens zijn eerste weken als president vergaan is, wijzen andere financiële experten erop dat zowel Mélenchon als Le Pen wellicht niet al hun programmapunten zullen kunnen of willen uitvoeren. Net als de Amerikaanse president hebben ze de toestemming van het parlement nodig om bepaalde verkiezingsbeloftes - zoals de uitstap uit de EU - te verwezenlijken. En vaak lopen dergelijke plannen daar spaak.

Zo'n dertig procent van de stemgerechtigden is nog onbeslist. Zondag weten we welke twee kandidaten het moeten uitvechten in de tweede ronde. Zondag weten we of de beurzen zullen beven.


AP
Getty Images
AFP
Getty Images

Hier verwacht Le Pen veel stemmen

In Noord-Frankrijk stemde men vroeger overwegend socialistisch, maar de realiteit is tegenwoordig helemaal anders. Het Front National hoopt hier nu veel stemmen te halen. Picardië is de armste streek van Frankrijk. Vroeger kende de streek veel industrie, maar die is intussen grotendeels vergaan. En veel inwoners nemen dat de politiek kwalijk. Daarom zoeken velen van hen ook hun heil in het Front National. Voorzitter Marine Le Pen belooft veel jobs en wil de grenzen sluiten. 

Meer over12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • N A

  Le Pen heeft gelijk in al haar punten en het is te hopen dat ze wint , dan wordt Europa misschien is wakker! !!

 • Jan Saelens

  Wat is dat toch met deze joernalsossen. De mensen kiezen voornamelijk le pen, niet omdat de industrie vergaan is, maar omdat de mensen de buitenlanders beu zijn!!!

 • M Bonzo

  De winnaar wint , de verliezer verliest.

 • Benoit bolo

  Als twee honden vechten voor een been.......

 • ik ikke

  Marine Le Pen. Die durft luid op te zeggen wat anderen denken zonder vod voor de mond. Was in fransman stemde Le Pen.

Meld een bug