Wanhopige oproep van Laura (27) massaal gedeeld op sociale media: "Help ons. Hij is mijn hele leven."

Laura en Pim
Facebook/AD Laura en Pim
Laura van der Weide (27) is de wanhoop nabij. Haar vriend Pim (29) heeft een agressieve vorm van leukemie. Alleen een beenmergtransplantatie kan zijn leven nog redden, maar daarvoor zijn nieuwe stamceldonoren nodig. Om dat voor elkaar te krijgen, plaatste Laura een emotionele oproep op Facebook.

Het bericht is in slechts twee dagen al ruim 41.000 keer gedeeld, goed voor een miljoenenpubliek. Voor het stelletje een klein lichtpuntje in een donkere periode. Pim's gezondheid hobbelt in rap tempo achteruit. Hij heeft een slechte prognose en ligt al een tijdje in quarantaine in het ziekenhuis in Rotterdam, waar hij een zware chemokuur ondergaat.

Pim heeft acute myeloïde leukemie (AML): een vorm van kanker die het bloed en het beenmerg aantast. Mensen van alle leeftijden kunnen de ziekte krijgen. Na vijf jaar is gemiddeld de helft van de patiënten nog in leven.

Bloedcellen

Bij acute leukemie ontstaan allerlei veranderingen in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Dit is ook bij Pim het geval. "Al zijn bloedcellen in zijn lichaam zijn gedood omdat in zijn bloed de slechte leukemiecellen zitten", legt Laura uit in haar bericht.

"Zijn afweersysteem is dus ook zeer laag. Pim zal uiteindelijk nieuwe bloedcellen krijgen van een donor.” De goedwerkende stamcellen van een donor moeten er straks voor zorgen dat Pim’s lichaam weer gezonde bloedcellen aanmaakt.

Donorbank

Er is alleen één maar: de donor moet uitsluitend een honderd procent match zijn met Pim. Is dat niet het geval, dan kan dat fatale gevolgen hebben. Met die informatie in het achterhoofd klom Laura in de pen en plaatste ze een ontroerend verhaal op Facebook, dat binnen twee dagen het hele land is overgegaan.

Ze richt zich in haar oproep direct tot de lezer. "De kans dat je wordt opgeroepen is zeer klein, maar het kan wel een leven redden”, schrijft ze. "Misschien niet die van Pim, maar er zijn nog genoeg anderen die ook een wonder kunnen gebruiken. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie je willen aanmelden in de donorbank.”

Kinderwens

Deze maand wilden Laura en Pim eigenlijk aan hun kinderwens beginnen, maar in de plaats daarvan begonnen ze hun strijd tegen de kanker. De Tilburger zet alles op alles en hoopt 23 juni gewoon zijn dertigste verjaardag te kunnen vieren.

"Alstublieft, help ons!", besluit Laura haar oproep. "Misschien ben jij wel degene die mijn vriend kan en mag redden. Voor mij is hij mijn hele wereld."
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Valerie Van Driessche

  @Peter Poelmans, ik sta zelf al sinds mijn 18 geregistreerd als stamceldonor, van die beenmergpunctie is niet altijd waar. Ik heb zodanig goede aders dat het via mijn aders lukt, geen beenmergpunctie nodig. (Dat zei de dokter mij toen) Maar zelfs al zou het erg pijnlijk zijn, als je een leven kan redden doe je dat toch meteen?!

 • Peter Poelmans

  Veel sterkte , wie wil helpen moet pijn kunnen verdragen , zo een beenmergpunctie doet mega veel pijn ... ken er die van hun zelf zijn gedraaid , toch veel suc6 aan iedereen die wil helpen

 • Sacha Doms

  @Stefanie Ram zoek haar op fb en vraag haar pm heb ik ook zo gedaan

 • Benny Vdput

  Waarom moet een mens tegenwoordig een oproep doen op sociale media om geholpen te worden .Word er niet genoeg gedaan vanuit ziekenhuizen en de dokters ofzo

 • joelle proesmans

  Waar kan je je laten testen?