Wandelaar vindt 1200 jaar oud vikingzwaard

Hordaland County Council
Een man uit Noorwegen trof tijdens een wandeling een zwaard uit dat dateert uit het jaar 750. Het zwaard is in uitstekende staat. Volgens archeologen gaat het om een uitzonderlijke vondst.

Natuurliefhebber Goran Olsen deed de ongewone ontdekking wanneer hij even pauze nam tijdens zijn wandeling langs een eeuwenoude wandelroute in Haukeli, op zo'n 250 kilometer van Oslo. Het verroeste wapen lag onder enkele stenen op een bekend pad over een hoog Noors bergplateau.

Per Morton Ekerhovd, conservator van het museum van de Noorse provincie Hordaland spreekt van een behoorlijk uitzonderlijke ontdekking: "het is vrij ongewoon om overblijfselen uit het Vikingtijdperk te vinden in zulke goede staat... Het (zwaard, nvdr) zou zelfs vandaag kunnen gebruikt worden als je het slijpt."

De bergen in de streek zijn minstens zes maanden per jaar bedekt met sneeuw en ijs en in de zomer is het er kurkdroog. Dat is volgens Ekerhovd mede verantwoordelijk volgens de uitzonderlijk goede conditie van het zwaard. Hij vertelt dat archeologische vondsten vaak gebeuren langs de wandelpaden.

Het smeedijzeren zwaard, dat geen handgreep heeft, is 77 centimeter lang. Archeologen schatten dat het zwaard dateert van de periode rond 750, al is het moeilijk om zekerheid te hebben daaromtrent.

Zwaarden als deze waren echte statussymbolen ten tijde van de Vikings: ijzerontginning was toen erg duur en het is volgens Ekerhovd erg waarschijnlijk dat het zwaard toebehoorde aan een rijk individu.

Het artefact werd overhandigd aan het Universiteitsmuseum van Bergen. In het voorjaar wordt er een expeditie gepland naar de plaats waar het zwaard ontdekt is. "We zijn erg blij dat deze man het zwaard gevonden heeft en het aan ons heeft gegeven," aldus Ekerhovd. "Het zal licht werpen op onze vroege geschiedenis. Het is een erg belangrijk voorwerp uit het Vikingtijdperk."