Wandelaar in levensgevaar na aanval van duizenden bijen: “Zoiets hebben we nog nooit gezien”

Illustratiebeeld
Getty Images/Cultura RF Illustratiebeeld
Twee wandelaars zijn dinsdag aangevallen door duizenden woedende bijen in het Franse departement Haute-Loire. Een zeventigjarige man kreeg honderden steken en zweeft tussen leven en dood. Een 52-jarige vrouw die hem vergezelde, is er beter aan toe. Ook hulpverleners moesten steken incasseren. Een imker bracht redding.

De 70-jarige man en 52-jarige vrouw waren aan het wandelen in Brignon toen ze plots door de bijen in het vizier werden genomen. Rond 11 uur kwam een oproep binnen bij de hulpdiensten.

Toen de reddingswerkers toekwamen, werden ook zij met de agressieve bijen geconfronteerd. “De insecten bedekten het volledige lichaam van de man en gedeeltelijk dat van de vrouw waardoor het zeer gevaarlijk en bijna onmogelijk was om hen te helpen”, aldus de toegesnelde brandweerlieden. 

Onwel

Zes van de twintig aanwezige hulpverleners kregen zelf tientallen steken. Een brandweerman werd vervolgens eveneens onwel, maar moest niet naar het ziekenhuis.

Een lokale imker schoot de onfortuinlijke wandelaars te hulp. Hij slaagde erin om de meeste bijen te doen wijken zodat de slachtoffers de eerste zorgen konden krijgen. De wandelaar is nog steeds kritiek, zijn metgezel maakt het beter.

“Zoiets hebben we nog nooit gezien. De wandelaars waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”, verklaarden de hulpdiensten. Mogelijk had het onweerachtige weer en/of de honingoogst van een imker de bijen razend gemaakt.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart De Pauw

  Ze zouden nu aan deze 2 mensen eens moeten vragen of ze 'eau de Cologne' op hadden. Ik vermoed dat de man dit gebruikte. Parfum's en deo's en dergelijke, en zeker 'eau de Cologne' is iets waar ze niet tegen kunnen. Oorzaak zal eerder daar te zoeken zijn ( samen met slecht weer) dan aan het wegnemen van honing ...

 • Peggy Vandevelde

  Brent, de brandweer verdelgt wespen en geen bijen. Daarvoor kan je een imper laten komen die de nest meepakt door de koningin mee te nemen die in die nest zit. Wespen zijn van nature agressiever en steken soms zonder enige aanleiding. Daarnaast kunnen wespen steken zonder te sterven want hun angel wordt niet van hun lijf gerukt zoals bij bijen. Dus bijen steken daarom ook alleen als ze gevaar voelen voor hun, hun nest en hun koningin.

 • Catherine Segers

  Wim De Smet, Juist, als ge al hun voedsel wegneemt dan worden ze idd ziek!

 • Brent Van Renterghem

  Ja de brandweer maakt die bijen met plezier af, wespen idem...

 • Theo Van Hoof

  Hugo Stigletz: wespenverdelging heeft niks te zien met bijen. Je mag de bijen zelfs niet doden. Dat is dus een heel ander verhaal. Hoeveel wespenpakken zijn er in een gemiddelde kazerne? 20? Ik denk dat er dat veel minder zullen zijn. Water nevelen was de beste oplossing.