Wall Street Journal publiceert paginagrote advertentie die Armeense genocide ontkent

De gezaghebbende zakenkrant The Wall Street Journal mag het op sociale media al twee dagen ontgelden. Gisteren heeft ze immers een paginagrote advertentie gepubliceerd die de Armeense genocide ontkent.

Op zich lijkt er weinig mis met de advertentie. 'Waarheid staat gelijk aan vrede' klinkt zelfs als vrij klassevolle marketing, zij het niet dat ze de Armeense genocide ontkent. De paginagrote afbeelding bevat een URL naar 'FactCheck Armenia', een propagandawebsite die de lezer weinig gefundeerde argumenten over de genocide voorschotelt.

De advertentie is betaald door een pro-Turkse lobbygroep in de Verenigde Staten die de discussie rond de Armeense genocide de kop wil indrukken. The Wall Street Journal heeft intussen een persbericht uitgestuurd: "Wij accepteren een wijd spectrum aan advertenties, inclusief reclame die provocerende standpunten bevatten. De standpunten komen de adverteerder toe, niet deze krant."

Zo'n honderd jaar geleden werden ten tijde van het regime van de Jonge Turken tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk afgeslacht. Een aantal landen en instanties, waaronder België, heeft de volkerenmoord als genocide erkend, maar in Turkije en ook de States blijft het een heet hangijzer.

'Wij accepteren advertenties die provocerende standpunten bevatten'

The Wall Street Journal