Waarom slechts vier kinderen als je er elf kan hebben? Geboorteplanning in Niger

AP
Niger heeft het hoogste geboortecijfer in Afrika. Aan dit tempo zal de bevolking binnen zeventien jaar verdubbelen terwijl droogte en conflicten een nieuwe voedselcrisis in de hand werken. De overheid en hulporganisaties bieden voorbehoedsmiddelen aan. Maar wat als vrouwen ze niet willen nemen?

Meisjes trouwen heel erg jong in Niger en hebben hun eerste kind voor hun achttiende. Polygamie is legaal en erg gebruikelijk, vooral op het platteland. Vrouwen hebben gemiddeld meer dan zeven kinderen.

Ondanks het reeds torenhoge geboortecijfer in het land willen mannen en vrouwen steevast nog meer kinderen dan ze op dit moment al hebben. Vrouwen dromen van gemiddeld negen kinderen terwijl mannen er elf willen.

Het draagt bij tot een bevolkingsexplosie die zijn gelijke niet kent. De bevolking groeide van 3,5 miljoen mensen in 1960 naar bijna 20 miljoen vandaag. De overgrote meerderheid van de Nigerezen - zo'n 80 procent - leeft in armoede.

Woestijn
Het land bestaat voornamelijk uit woestijn, slechts 20 procent van de grond is geschikt voor landbouw. En dat percentage daalt nog door de klimaatverandering. Wetende dat de bevolking aan dit tempo binnen zeventien jaar verdubbeld zal zijn, betekent dit niet veel goeds voor de toekomst. De jeugdwerkloosheid is gigantisch. De bevolkingsexplosie zal voor nog meer armoede, hongersnood, politieke instabiliteit en geweld zorgen, menen specialisten.

AFP

Emigratie
"Wanneer veel jonge mensen werkloos zijn, dan rest hen vaak maar één optie: emigratie", zegt Hassane Atamo, afdelingshoofd voor gezinsplanning van het miniserie van Volksgezondheid in Niger. Jonge mannen trekken naar Ghana, Nigeria en Ivoorkust op zoek naar een job. "Daar bestaat het risico dat ze in de criminaliteit verzeilen of onder de invloedssfeer van terroristische organisaties zoals Boko Haram komen te staan.

Om al deze problemen te counteren zet de Nigerese regering in op contraceptie. Maar de overheid is er nog niet achter hoe ze vrouwen ervan kan overtuigen om voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

"Het is een potentiële tijdbom omdat alle Sahellanden zich in deze situatie bevinden, zeker in combinatie met klimaatverandering. Voedsel zal steeds schaarser worden", zegt expert John May van het Amerikaanse 'Population Reference Bureau'. "Het is een reusachtige crisis."

AFP

Anticonceptie is nochtans gratis te verkrijgen. Hulpverleners proberen vrouwen duidelijk te maken dat het niet gaat over helemaal geen kinderen meer krijgen, maar wel over het op de wereld zetten van gezonde baby's. Ontwikkelingswerkers zijn ervan overtuigd dat de gezinnen kleiner moeten opdat catastrofes vermeden kunnen worden. Maar zolang vrouwen geen kleinere families willen, is er voorlopig weinig hoop dat er snel iets zal veranderen.

Religieuze leiders
Daarnaast wordt het land gedomineerd door een conservatieve stroming van de islam die haar volgers oproept om zo veel mogelijk kinderen te hebben. Elke hulporganisatie die voorbehoedsmiddelen tot bij de vrouwen wil brengen, moet dat zeer voorzichtig aanpakken om niet op verzet uit religieuze hoek te stoten. Politici die met verkiezingen in het achterhoofd zitten, houden zich op de achtergrond om religieuze leiders niet tegen zich in het harnas te jagen.

AFP

Hard labeur
Voor sommige vrouwen vormt het krijgen van een kind een welgekomen pauze in het harde labeur van elke dag. In de dorpen vallen ze ten prooi aan een eindeloze cyclus van zware fysieke arbeid vanaf het moment dat ze een tiener zijn tot ze te oud worden om het veld te bewerken.

"Ik heb geen tijd voor vertier", vertelt Hamsatou Issaka, een 15-jarig meisje. "Ik werk de hele dag. Daarna slaap ik." Daarnaast zorgt ze voor haar zoontje van 1 jaar oud. "Wat ik leuk vind aan het moederschap, is dat ik hem een badje kan geven en met hem kan spelen", legt ze uit. "Een nieuwe baby betekent dat ik 40 dagen lang geen fysieke arbeid moet verrichten. Het verbreekt het monotone bestaan van werken en slapen."

Veel kinderen hebben, is op het platteland de norm. Kinderen zorgen voor weelde, vindt men. "Ze hebben één mond om te voeden, maar twee handen om te werken", is hier de achterliggende gedachte. Dus waarom slechts vier kinderen wanneer je er elf kan hebben?

AFP

School
Wat Niger dringend nodig heeft, is een sterke campagne om meer meisjes naar school te krijgen. "Indien we verandering willen, dan moeten meisjes naar school", vindt Laouali Assiatou van het Ministerie van Bevolking.
 
Meer dan de helft van de meisjes maakt op dit moment de lagere school niet af. Minder dan 1 op de 10 volgt secundair onderwijs. Goed onderricht kan de armoedecyclus doorbreken.

Mariama Hassan trouwde op haar achttiende, wat behoorlijk laat is volgens de normen van haar dorp Darey Maliki. Terwijl ze haar dochtertje Ramatou borstvoeding geeft, zegt ze dat ze hoopt dat haar kind het secundair onderwijs kan afmaken en dat ze niet voor haar 25ste zal trouwen. "Ik wil dat ze dokter wordt", verklaart Hassan.

Voor haar eigen leven hoopt ze andere dingen. "Ik wil dat God voor me beslist", zegt ze. Wat betekent dat dan voor het aantal kinderen dat ze wenst te krijgen? "Ik hoop dat God me er 12 zal geven."

Photo News