Exclusief voor abonnees

Waarom ontslag van May deal over brexit nog kan redden

Doembeeld van vervroegde verkiezingen zou zelfs topfavoriet Boris Johnson afschrikken

De Britse premier Theresa May naast Boris Johnson, toen nog minister van Buitenlandse Zaken.
Reuters De Britse premier Theresa May naast Boris Johnson, toen nog minister van Buitenlandse Zaken.
In het Verenigd Koninkrijk barst de opvolgingsstrijd voor premier Theresa May nu helemaal los. De flamboyante oud-burgemeester van Londen, Boris Johnson, lijkt de beste kaarten te hebben. Hij is een harde brexiteer, maar dat wil nog altijd niet zeggen dat hij zal scheiden van Europa zonder deal.

Het was een emotionele May die vanmorgen de langverwachte aankondiging deed: ze stapt op als Britse premier. Op 7 juni treedt ze af als voorzitter van de Conservatieven en drie dagen later zou de procedure starten om een nieuwe premier aan te duiden. Zolang die niet gekozen is, blijft May nog wel op post. Als het van de Britten afhangt, dan wordt Boris Johnson de nieuwe bewoner van Downing Street 10. Hij staat op kop in zowat alle polls en ook de bookmakers zien hem reeds als de nieuwe premier. Johnson ligt het best in het pro-brexit-kamp en zou van alle kandidaten de enige zijn die de uittocht van kiezers naar Nigel Farages Brexit Party nog ietwat kan stoppen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor Munster

    Drie keer dezelfde overeenkomst door hetzelfde parlement willen duwen getuigt niet van veel politieke feeling. Nu wordt het nog wat soebatten tot 31 oktober en die onzekerheid vreet aan de geloofwaardigheid van de Britse regering. Gaan ze nu uit de EU of blijven ze erin? In de vakantiemaanden juli - augustus een harde Brexit doorvoeren lijkt mij beter dan te wachten tot 31 oktober; dan draait de economie toch op een laag pitje en heeft iedereen tijd om te anticiperen.

  • oswald billiet

    May was geen Churchill, dwz eerst handelen en nadien nadenken. Zij deed omgekeerd en wilde kost wat kost met Europa nog wat beredderen. Dit namen de Britten niet en het kostte haar kop. Zij had in maart gewoon moeten vertrekken en was dan vandaag nog de prime pinister.

  • Gunnar Aers

    Achter de schermen werken concurrenten Boris en Farage al lang samen. Dit wisten we al bij het referendum. En toch lopen er nog onwetenden recht in de val