Waarom moet Al Jazeera dicht? "We maken ons niet schuldig aan misdrijf, wij vechten terug"

De tv-studio van Al-Jazeera in Doha, Qatar. In Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte zijn alle vestigingen van de nieuwszender gesloten en de uitzendingen geschrapt.
ap De tv-studio van Al-Jazeera in Doha, Qatar. In Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte zijn alle vestigingen van de nieuwszender gesloten en de uitzendingen geschrapt.
Al Jazeera wordt stevig onder druk gezet. Zowel Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten als Bahrein eist dat de nieuwszender de boeken dichtdoet. Al Jazeera antwoordt op haar beurt met een oproep waarin ze het belang van persvrijheid benadrukt. De sluiting van de zender is een van de eisen die de Golfstaten Qatar heeft opgelegd. "Dit is vrije meningsuiting de kop indrukken."

Al Jazeera plaatste vandaag een oproep op haar website om Qatar niet langer onder druk te zetten hen het zwijgen op te leggen. "We hebben het recht om journalistiek op een professionele manier te beoefenen en weigeren te buigen voor de druk die ons bereikt vanuit overheden of andere autoriteiten. Elke oproep om onze nieuwskanalen te sluiten of de toegang ertoe te blokkeren, is een poging om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en het recht op informatie de kop in te drukken", klinkt het bij de hoofdredactie. "To those who demand that Al Jazeera be shut down. We too have demands" of "Aan zij die eisen dat Al Jazeera sluit, ook wij hebben eisen".

In een interview met televisiezender BBC verwoordt oud-journalist van de televisiezender, Jamal al-Shayyal, het als volgt: "Het feit dat de roep tot sluiting komt van landen die direct betrokken zijn bij het creëren of financieren van extremistische organisaties en terreur, is écht ironisch. Niemand heeft bewijzen dat wij ons schuldig maken aan een misdrijf. Dit is dan ook belachelijk. Het personeel blijft hoedanook werken om de persvrijheden te verdedigen. Wij blijven spreken." (lees hieronder verder)

Arabische Lente

Ondanks het feit dat de nieuwszender - de grootste in de Arabische wereld - zichzelf ziet als een bron van meningsvrijheid, denken de Arabische buurlanden daar anders over. Vooral na de Arabische Lente toen een golf van revoluties en betogingen zich over het Midden-Oosten uitrolde. De nieuwszender was toen de eerste die de aanstokers aan het woord liet, en dat was tegen de zin van de andere Golfstaten die Al Jazeera verwijten zelf de Arabische Lente te hebben uitgeroepen. "Nochtans hebben wij altijd onafhankelijk verslag uitgebracht", staat in een brief te lezen. 

Al Jazeera wordt gefinancierd door de emir van Qatar en dat zou in de berichtgeving vaak zichtbaar zijn. Volgens analisten is de koers van de redactie - het Arabischtalige deel dan toch - pro-soennitisch, met een milde benadering van de islamistische Moslimbroederschap en Islamitische Staat. (lees verder onder de foto)

Het feit dat de roep tot sluiting komt van landen die direct betrokken zijn bij het creëren of financieren van extremistische organisaties en terreur, is écht ironisch

Oud-journalist Jamal al-Shayyal
In februari 2011 komen burgers op straat in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze bedanken de nieuwszender die de roep om hervormingen - later gedoopt tot de Arabische Lente - als een van de eersten in beeld bracht.
reuters In februari 2011 komen burgers op straat in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze bedanken de nieuwszender die de roep om hervormingen - later gedoopt tot de Arabische Lente - als een van de eersten in beeld bracht.

Bijkomende sancties?

De sluiting van de Arabische nieuwszender is een van de eisen die de Golfstaten aan het steenrijke Qatar hebben ogpelegd, net als de sluiting van de Turkse militaire basis in het land en het feit dat de Qatarezen hun nauwe banden met aartsrivaal Iran moeten doorsnijden. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein verbraken onlangs de economische en diplomatieke banden met Qatar. De vier landen dreigen met nieuwe maatregelen, als de eisen niet op tijd worden ingewilligd. Qatar heeft alvast aangegeven dat het niet van plan is om daarop in te gaan. Hoogstwaarschijnlijk treffen de Golfstaten nu bijkomende sancties.