Waarom je als passagier nooit je voeten op het dashboard moet plaatsen

Deze röntgenfoto van het bekken van een jonge vrouw toont de mogelijke gevolgen voor benen en heupen wanneer een airbag ontploft als je je benen op het dashboard hebt geplaatst.
WALES NEWS SERVICE Deze röntgenfoto van het bekken van een jonge vrouw toont de mogelijke gevolgen voor benen en heupen wanneer een airbag ontploft als je je benen op het dashboard hebt geplaatst.
Wanneer de airbag afgaat als je als bijrijder je voeten op het dashboard laat rusten, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn. Deze röntgenfoto toont de verbrijzelde heupen van een jonge vrouw. Met de afschrikwekkende foto probeert de politie van Wales te voorkomen dat mensen hun voeten op het dashboard van een auto leggen. 

Een Britse vrouw liep onlangs gruwelijke verwondingen op bij een verwoestend auto-ongeluk - allemaal omdat ze haar voeten op het dashboard had laten rusten. Een van haar heupen is volledig verbrijzeld, de andere bevindt zich compleet ontwricht onder haar dij. De röntgenfoto werd gedeeld door sergeant Ian Price van Dyfed-Powys Police in Wales. Volgens de agent zal het slachtoffer nooit meer normaal kunnen lopen.

Zo moet het dus niet. Al bij een geringe aanrijding kan een airbag tot ontploffing komen, met mogelijk verschrikkelijke gevolgen.
Shutterstock Zo moet het dus niet. Al bij een geringe aanrijding kan een airbag tot ontploffing komen, met mogelijk verschrikkelijke gevolgen.

Airbag

Hoewel het formeel niet verboden is om je voeten op het dashboard te plaatsen, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn en niet alleen doordat je benen en heupen kunnen breken. Vorig jaar raakte Grainne Kealy (35) gruwelijk gewond toen haar knieën met 120 km/u in haar gezicht terechtkwamen nadat de Jeep van haar vriend tegen een muur reed. De airbag onder haar voeten werd hierdoor geactiveerd. Ze moest het twee jaar lang doen zonder voorhoofd, nadat doktoren gedwongen waren het te verwijderen.

Ze liep ook meerdere gezichtsfracturen op en leed aan lekkend hersenvocht. Na de crash zei ze: “Er zat niets meer op de plek van mijn voorhoofd. Mijn vel zakte naar binnen en ik zag er een beetje vreemd uit. Het leek me destijds lekker om mijn voeten op het dashboard te leggen. Maar toen de auto crashte werden mijn knieën tegen mijn voorhoofd geramd.”

Een Amerikaanse vrouw kreeg haar knie in het gezicht bij een soortgelijk incident. Haar complete voorhoofd moest worden verwijderd.
Grainne Kealey Een Amerikaanse vrouw kreeg haar knie in het gezicht bij een soortgelijk incident. Haar complete voorhoofd moest worden verwijderd.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Koen Meulewaeter

  Proficiat Guido was iedereen maar zoals u

 • jenny stevens

  Ja ben vrouw en al 66 jaar en deed het ook altijd in de zomer ,nu weten we het ondertussen

 • guido vermeyen

  Iedereen denkt : mij overkomt dit niet...ik rij alsof er elk moment een accident kan gebeuren, dus heel alert, en met afstand op de voorligger, altijd alert op onverwachte manoeuvres.....

 • raf peeters

  Als dat nog maar goed komt,die voeten hebben daar niks te zoeken

 • Edmond Dillien

  Het gaat hier niet over jongeren alleen in de jaren 80-90 van vorige eeuw was dit een complete plaag iedere vrouw lag precies met haar voeten op het dashboard toen.