Waarom Indonesië geen buitenlandse hulpverleners wil

In de zwaar getroffen stad Palu zijn 10.000 reddingswerkers aan de slag, maar buitenlanders zijn er niet meer welkom.
AP In de zwaar getroffen stad Palu zijn 10.000 reddingswerkers aan de slag, maar buitenlanders zijn er niet meer welkom.
Na de aardbeving en tsunami van 28 september, die al zeker 2.073 doden eiste en waardoor 70.000 mensen vermist zijn, is de toestand op het Indonesische eiland Sulawesi nog altijd chaotisch. Eerder deze week gebood de overheid alle buitenlandse hulpverleners en ngo's het rampgebied te verlaten. De oproep naar geld en hulpgoederen blijft gelden.

Het nationaal rampenagentschap van Indonesië stelt dat buitenlandse hulpverleners alleen maar voor meer organisatorisch werk zouden zorgen en de reddingswerken zouden verstoren. Volgens hulpverleners ter plekke wil de nationalistische overheid tonen dat ze het zonder buitenlandse hulp kunnen en wil ze geen gezichtsverlies lijden.

Nationalisme

De hulpverlening, voor ruim 200.000 zwaar hulpbehoevenden in het getroffen gebied, komt traag op gang. Dat is slechts deels aan de beschadigde infrastructuur te wijten. Ook het Indonesisch nationalisme steekt stokken in de wielen. De machthebbers zijn traditioneel niet tuk op buitenlandse hulp omdat dit de indruk voedt dat ze het zelf niet de baas kunnen. 

Dan maar als toerist

Na de ramp op Sulawesi kondigde de regering van president Joko Widodo weliswaar aan dat buitenlandse hulp welkom is. Geld en goederen zijn dat nog altijd. Maar internationale hulpverleners kunnen beter wegblijven. Willen ze toch in de zwaar getroffen stad Palu aan de slag blijven, dan moeten ze met lokale partners werken. Internationale coördinatoren moeten hun werk vanuit Jakarta doen. Sommige hulpverleners omzeilen het verbod en geven zich, zoals een Japanse chirurg getuigt in De Morgen, uit voor toeristen. Morgen worden de grootschalige zoektochten naar overlevenden gestaakt. 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois schonk 250.000 euro steun aan de slachtoffers van de ramp, de Nederlandse inzamelactie leverde ruim 11 miljoen euro op. Eergisteren, een week na de nationale oproep, had het Belgische Consortium 12-12 al ruim 1 miljoen euro opgehaald. Storten kan nog steeds op rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.

Vrijwilligers lossen hulpgoederen in Palu.
EPA Vrijwilligers lossen hulpgoederen in Palu.
Ruim 200.000 mensen in het zwaarst getroffen gebied wachten nog op hulp.
AFP Ruim 200.000 mensen in het zwaarst getroffen gebied wachten nog op hulp.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Internationale controle afdwingen voor de geldstromen dat dit echt bij de locale burgers terecht komt en ook gebruikt wordt voor de infrastructuur te verbeteren. Anders blijft het grootste deel van gestorte financiële hulp duister zoals al vaak is voor gekomen.

 • Gaston FOUBERT

  Ja Gerry, je denkt toch niet dat die 250.000 euro uit de Geert zijn eigen zak komt? Die doet dat uit naam van de Vlaamse regering hoor, van jou en mij en nog heel wat anderen.

 • Gino Denil

  Het eiland Sulawesi is 6 keer zo groot als België. En heeft meer dan 18 miljoen bewoners. Het is nu niet dat ze daar handen te kort hebben om hulp te verlenen. Slechts een deel van het eiland is zwaar getroffen. Indonesië heeft meer dan 260 miljoen inwoners.

 • Hugo Schelstraete

  NGO's sjoemelen op grote schaal, dat weten we toch allemaal.

 • Geert Minjauw

  net als Haiti... waar slechts een fractie van het opgehaalde geld bestemming bereikte... de rest bleef onderweg links en rechts kleven...