Waarom heel wat Trump-aanhangers 'Q' op hun T-shirt hebben staan, en hoe gevaarlijk deze complottheorie kan zijn

Photo News
Tot nog toe bespraken ze hun verknipte samenzweringstheorie uitsluitend op schunnige online fora. Maar steeds meer duiken deze believers op in het echte leven. Tijdens een rally van Trump in Florida afgelopen dinsdag kon je er niet meer naast kijken. "Wij zijn Q". De letter 'Q' of 'QAnon' op talrijke T-shirts en plakkaten. 'Q' toonde zich voor het eerst aan de hele wereld, maar net daarin schuilt het gevaar. 

Afgelopen oktober verscheen het eerste bericht van iemand die zich 'QAnon’ noemt op het forum '4chan'. Nu is dat sowieso al een forum waar veel samenzweringstheorieën gedeeld worden. Maar toch stak dit bericht er bovenuit. Q -het is niet duidelijk of het om een man, een vrouw, of een groep mensen gaat- doet zich voor als iemand met een zeer hoge functie binnen de Amerikaanse overheid en heeft naar eigen zeggen toegang tot 'top secret' informatie. 

Broodkruimels  

Geregeld laat Q cryptische boodschappen - broodkruimels - op zijn volgers los via het forum. Deze believers van het eerste uur proberen de gedeelde informatie als rasechte detectives te ontcijferen. Daaruit groeide een spectaculaire samenzweringstheorie. Gaat u even zitten.

Alle vorige Amerikaanse presidenten en machtshebbers zouden deel uitgemaakt hebben van een verborgen netwerk. Een soort “staat in de staat” die verwikkeld is in allerlei criminele operaties. Waaronder het ontvoeren en verkrachten van kinderen. President Trump zou zijn uitverkoren om in Washington dat netwerk bloot te leggen en de criminelen uit vorige regeringen in de gevangenis te doen belanden. Die revolutie noemen Q-aanhangers “De Storm”. Wanneer president Trump afgelopen herfst op een diner met militairen sprak over de “stilte voor de storm”, lazen alle Q-aanhangers daar uiteraard een verwijzing in naar hun theorie.

AFP

Bovendien zou de president hiervoor samenwerken met speciaal aanklager Mueller om prominente Democraten te ontmaskeren en de onfortuinlijke kinderen uit het pedofilienetwerk te bevrijden. Het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de verkiezingen, wordt in de ogen van Q-aanhangers enkel een manier om Trump en de speciaal aanklager stokken in de wielen steken. 


QAnon is een vervolg op pizzagate, een andere gekke complottheorie waarbij Hillary Clinton samen met haar campagneleider John Podesta een pedofilienetwerk zou leiden vanuit een kelder van een pizzazaak in Washington D.C. 

Hillary Clinton
EPA Hillary Clinton

Vijandigheid

En ook al klinken de theorieën te gek voor woorden, toch heeft QAnon duizenden aanhangers. Ook sommige celebs zoals Roseanne Barr -in de VS goed voor miljoenen kijkers- gaan mee in deze fantasie. Op Twitter drukte ze haar steun uit voor QAnon en probeerde ze contact te maken met de mysterieuze 'Q'. Het gevaar is echter reëel dat volgelingen hun fantasie voor waar aanzien en ook in het echte leven veel te hard van stapel lopen. Het creëert een soort van vijandigheid die wel eens fout kan aflopen. Dat was al bijna het geval in 2016 toen een gewapende man het desbetreffende pizzarestaurant in Washington binnenliep om de aanval in te zetten tegen het zogezegde pedofilienetwerk van de Democraten. Gelukkig vielen er geen doden of gewonden.

EPA

Berichtgeving in de media 

Dergelijke incidenten, tweets van sommige celebs en de prominente aanwezigheid van Q-borden tijdens de Trump-rally van afgelopen dinsdag in Florida hebben geleid tot meer aandacht voor QAnon in de media.

Whitney Phillips, professor communicatie aan de Universiteit van Syracuse, zegt dat mediahuizen hier voorzichtig moeten mee omspringen zodat ze niet nog meer mensen mobiliseren voor bizarre complottheorieën. 

"Als een specifieke samenzwering alleen de ronde doet binnen een bepaalde gemeenschap, dan zal een reportage daarover er alleen maar voor zorgen dat steeds meer mensen eraan worden blootgesteld", meent ze.

AFP

Langs de andere kant erkent Phillips dat het als onverantwoord zou kunnen worden beschouwd om helemaal geen verslag uit brengen over QAnon omdat het wel degelijk in bepaalde middens hoogtij viert en mensen erop reageren. Ze waarschuwt echter dat zelfs artikelen die complottheorieën ontmaskeren toch hun ideeën kunnen legitimeren. 

"Niet alleen hebben deze personen de neiging om de reguliere berichtgeving in de media nauwgezet te volgen, ze verpakken hun boodschappen zodanig slim om de media-aandacht volop te maximaliseren," zegt ze. "Ze vinden het geweldig wanneer ze het nieuws halen."

Photo News

Zeker, het moet gezegd, Q - wie ook achter deze berichten mag zitten - trekt de aandacht. De laatste dagen heeft Q links naar mediaberichten gepost en beweerde hij dat de impact ervan "precies op schema" ligt. 

Vandaag heeft het account een nieuw bericht gepubliceerd: 

 "Welkom aan de reguliere media. 

 We wisten dat deze dag zou komen."

Een Trump-aanhanger met een T-shirt met de beruchte 'Q' tijdens een rally in Florida.
AFP Een Trump-aanhanger met een T-shirt met de beruchte 'Q' tijdens een rally in Florida.223 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  Micheline, doe geen moeite. Hier zitten even dwaaskoppen als in de VS die alles geloven wat niet in de media komt maar via twitter verspreid wordt. En als men opzoekwerk wil verrichten vergeet men dikwijls te kijken naar de bron van informatie. Zelfs officiele informatie met je correct lezen en interpreteren. Maar velen snappen dit hier niet. P.s. 40 jaar geleden afgestudeerd met een getuigschriftje.

 • Karel Tichmann

  Jon Carrago: "Amerika zit vol met geschifte mensen. ELKE dag lezen we dit in de media"?.. De echte vraag is, waarom lezen we dat dagelijks in elke krant?

 • MICHELINE GEVERS

  @Johan Bekaert::::: Hartelijk dank! Ik heb tevergeefs gereageerd maar de reacties zijn nooit geplaatst. Nogmaals hartelijk dank!!!

 • Dirk Carriere

  Wow wat een overweldigende reacties hierom, oké dan ben ik maar dom samen met een kleine 60 miljoen andere mensen die dit inmiddels wereldwijd volgen

 • Jacques-Philippe Leclerc

  De liberalen/socialisten/groenen/progressieven/communisten, zijn nu opeens bang en angstig voor de letter "Q"? Oh, dear..