Waarom gratis openbaar vervoer mensen niet uit de auto krijgt (en zelfs ongezond kan zijn)

Het station van Luxemburg (stad).
Getty Images Het station van Luxemburg (stad).
Luxemburg maakt al het openbaar vervoer gratis, Estland is ook al een eind op weg. Maar dé manier om mensen uit de auto te krijgen is zo’n maatregel niet.

Het klinkt zo simpel: maak het openbaar vervoer gratis, dan gaan mensen de auto uit, en dat is uiteindelijk goed voor iedereen. Dat is dus ook precies wat de nieuwe Luxemburgse regering voorstelt. Het landje, met 600.000 inwoners, heeft grote fileproblemen. Dat komt onder andere door de 200.000 forenzen uit buurlanden, die werken in het Groothertogdom. Door het openbaar vervoer gratis te maken, hoopt de nieuwe regering wat druk van de wegen af te halen.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Coppens

  Gewoon door 1 fundamenteel recht dat ik heb als mens zijnde: "vrijheid". Wanneer de mensen die de bevolking wijzen op hun plichten tov het milieu en dergelijke zelf eens het voorbeeld geven dan mogen ze het nog eens voorstellen.

 • Ronny Vansteelandt

  Met de auto tot Lokeren of Zele station en dan de trein op naar ATW is handig en niet te duur. Als je alleen bent tenminste. Als je daarentegen met 5 personen gaat kun je je tank volgooien met de ticketprijs en op en af naar de Ardennen rijden met 5 man. Voor de rest onveilig, traag, niet stipt, vuil en onbetrouwbaar vanwege de vele stakingen.

 • Kurt Lannau

  Paniek op de prairie door gratis openbaar vervoer :) Openbaar vervoer moet eerst praktisch, gemakkelijk en betaalbaar zijn. En op al die vlakken is er nog veel werk, niet alleen bij ons. Gratis lijkt mij dan een promotiemiddel. Niets anders. Want wie wil gratis miserie?

 • Tom De Bondt

  Euh inderdaad, als ik in Luxemburg ben, laat ik mijn auto aan de kant staan en neem ik het openbaar vervoer ... omdat het daar werkt en gratis is.

 • Rayan El Arami

  Die gratis bus indertijd in Hasselt werkte goed. Omdat er een deftige uurregeling was en de routes goed uitgekiend waren. Iets wat van het betalend openbaar vervoer maar al te vaak niet gezegd kan worden. Als ze daar niet eerst iets aan doen, gaat het inderdaad niet werken.