Waarom gaat het oog van Donald Trump viraal?

De bewuste foto van Pablo Martinez Monsivais.
AP De bewuste foto van Pablo Martinez Monsivais.

Dat Donald Trump viraal gaat mag tegenwoordig geen nieuws zijn. De ongekroonde koning van de controversiële uitspraken, vreemde handdrukken en bizarre versprekingen gaat wekelijks wel de ronde op sociale media met een nieuwe episode. Maar deze keer gaat een foto van het oog van de Amerikaanse president viraal. Waarom is dat? 

Onderstaande video legt het voor u uit:

De foto die deze keer de ronde doet is er eentje van AP-fotograaf Pablo Martinez Monsivais. Toen hij bij het bewerken van Trumps foto dichter naar de ogen keek, zag hij plots de reflectie van een groep reporters in het oog. Een perfecte metafoor volgens hem van hoe Trump steeds de reporters en hun ‘fake news’ in het vizier heeft. 

De bewuste foto van het oog van Trump.
AP De bewuste foto van het oog van Trump.

Trump vs media

De relatie tussen Donald Trump en de media is er eentje van vallen en opstaan, maar vooral van vallen. Telkens de president een fout maakt of iets opmerkelijks zegt op Twitter springen de media er met volle macht op. Maar omgekeerd zijn de reacties minstens even hard.

Trump noemt mainstream en linkse media consequent de ‘fake news media’, zowel op Twitter, op speeches als op persconferenties met die bewuste media. Hij gebruikt zijn haat tegenover hen als een soort techniek om zijn fans nog meer achter zich te kunnen scharen. Het ‘wij tegen zij’-gevoel is iets waar Trump constant naar teruggrijpt. Dat zorgt soms voor heel oncomfortabele moment tijdens bijeenkomsten, waarbij Trump voor een hele zaal van zijn fans begint te wijzen naar de aanwezige reporters en roept hoe slecht en vals die media wel niet zijn. 

AP

Bompaketten

De gevolgen van die groeiende haat tussen de twee partijen zijn eind vorig jaar pijnlijk duidelijk geworden. Enkele bompaketten werden aangetroffen bij de gebruikelijke doelwitten van Trumps speeches en tweets, onder andere op de redactie van nieuwszender CNN. Ze werden verzonden door een hevige Trumpsupporter. 

Maar dat heeft de toon van Trump niet kunnen veranderen. De eeuwige strijd met alle media die zich niet achter hem scharen is er een die steeds even intens blijft. De foto van Pablo Martinez Monsivais heeft die strijd alvast sterk kunnen vastleggen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.