Waarom een groene voetgangersbrug voor zoveel ophef zorgt in Londen

De 'Garden Bridge' over de Thames: voor sommige Londenaars een prachtig project, voor anderen een doorn in het oog.
Thomas Heatherwick De 'Garden Bridge' over de Thames: voor sommige Londenaars een prachtig project, voor anderen een doorn in het oog.
Een groene voetgangersbrug over de Thames in het hartje van Londen, hoe kan je daar nu wat tegen hebben, zou je je kunnen afvragen. Maar niets is minder waar: de geplande 'Garden Bridge' zorgt voor heel wat ophef. En de argumenten die de critici op tafel leggen, houden meer steek dan je zou aanvankelijk zou denken, zo schrijft nieuwswebsite Gizmodo.

De 'Garden Brigde' moet een "betoverende plek" worden met een 365 meter lange tuin. Het idee komt van actrice Joanna Lumley en werd omgezet tot een ontwerp door architect Thomas Heatherwick. De ontwerpfoto's zien er alvast veel belovend uit.

Maar de Britse krant The Guardian berichtte het voorbije weekend dat niet iedereen even warm loopt voor de tuinbrug. Meer nog, uit alle hoeken lijkt er commentaar en kritiek te komen op het project. Zo wordt de brug "een leuk  idee op de verkeerde plek voor de verkeerde mensen" genoemd, of simpelweg "rommel".

Oorspronkelijk gingen privé-investeerders de brug betalen, maar de overheid neemt nu 81 van de 267 miljoen euro voor haar rekening

Geldverspilling

Maar waarom precies? Omdat Londen momenteel wel andere katjes te geselen heeft, zo menen velen. Zo is er een naarstig tekort aan (betaalbare) woningen in de stad en veroudert het transportsysteem, dat dan nog eens vaak oververzadigd is, er problematisch.

Oorspronkelijk diende de brug met het geld van privé-investeerders betaald te worden, maar hoe de kaarten er nu voor liggen zal de overheid maar liefst 81 van de 267 miljoen euro voor haar rekening nemen. Bovendien is het geen normale publieke brug. Je mag er niet op in groepjes die groter zijn dan acht personen, en om middernacht gaat de voetgangersbrug ook nog eens dicht.

"Voor tegenstanders is het dan ook een ijdel project van een paar rijke celebrities dat is uitgedraaid op een gigantische geldverspilling", zo schrijft nieuwswebsite Gizmodo. Londen heeft nood aan een echte verbetering van de infrastructuur, geen voetgangersbrug van 267 miljoen euro.

Garden Brigde, zoals de brug er in de toekomst zou moeten gaan uitzien.
Thomas Heatherwick Garden Brigde, zoals de brug er in de toekomst zou moeten gaan uitzien.

New York

Ook in New York beroert een gelijkaardig project - Pier 55 van de hand van dezelfde architect, Thomas Heatherwick - de gemoederen. Pier 55 wordt geen groene brug, maar een artificieel eiland langs Manhatten dat als publiek park en entertainmentcentrum moet dienen. Spindokters achter de pier zijn miljardair Barry Diller en modeontwerpster Diane van Furstenberg. De bouw van het eiland is gepland voor begin 2016.

Opnieuw luidt dezelfde kritiek. De stad zal 36 van de 151 miljoen euro op zich nemen, geld dat elders beter gebruikt zou kunnen worden, zo menen veel inwoners van New York. Zo was er Inga Saffron, die op nieuwssite New Republic haarfijn uitlegt hoe miljardairs publieke parken tot speeltuinen van de rijken maken. Want waarom die 36 miljoen euro niet investeren in 35 verouderde parken in armere wijken van de stad? "Het miljardaireiland, zoals sommige New Yorkers het project gedoopt hebben, is het meest recente, extreemste voorbeeld van hoe grof geld en de elite de manier veranderen waarop publieke parken gefinancierd worden. En hoe ze de kloof in voorzieningen voor arme en rijke buurten nog maar eens groter maken", aldus Saffron.

Pier 55, of zoals sommige New Yorkers het noemen: "Miljardairseiland".
Thomas Heatherwick Pier 55, of zoals sommige New Yorkers het noemen: "Miljardairseiland".