Exclusief voor abonnees

Waarom de VS het politiegeweld tegen zwarte mensen maar niet onder controle krijgen: onze VS-correspondent Greet De Keyser legt uit

Zeven jaar na Eric Garner sterft weer zwarte man die “I can’t breathe” prevelt

Een winkel werd in brand gestoken tijdens de straatprotesten gisteravond in Minneapolis na de dood van de 46-jarige zwarte veiligheidsagent George Floyd.
Photo News Een winkel werd in brand gestoken tijdens de straatprotesten gisteravond in Minneapolis na de dood van de 46-jarige zwarte veiligheidsagent George Floyd.
Een van de vier politieagenten betrokken bij de dood van George Floyd is vrijdag beschuldigd van moord. Hij is de blanke politieman die zijn knie minutenlang op Floyds nek had gehouden. Alle vier werden ze eerder al ontslagen nadat op videobeelden te zien was hoe een van hen een ongewapende zwarte man met zijn knie tegen de grond duwde, niettegenstaande de arrestant herhaaldelijk “ik kan niet ademen” riep. De man overleed vlak na het incident. Dat leidde tot protestacties in het hele land waarbij winkels werden geplunderd en gebouwen in brand werden gestoken. Zeven jaar nadat de zwarte tiener Eric Garner tijdens zijn arrestatie in New York diezelfde woorden sprak - “ik kan niet ademen” - hebben de VS het politiegeweld tegen zwarte mensen nog altijd niet onder controle.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen