Exclusief voor abonnees

Waarom de congresverkiezingen in de VS historisch zijn: “Dosis Trumpisme kan verdubbelen”

President Donald Trump.
REUTERS President Donald Trump.
Wat staat er op het spel bij de congresverkiezingen in de VS, volgende week? Ze zijn van levensbelang voor de Amerikaanse democratie, waarschuwt een kenner van autocraten.

De presidentsverkiezingen van 2016, of de nieuwe race om het Witte Huis in 2020 – het belang en de impact ervan verbleken bij de verkiezingen die komende dinsdag plaatsvinden, oordeelt Brian Klaas (32), politicoloog aan het University College van Londen en voormalig campagnemanager in Minnesota.

Er staat volgende week namelijk veel meer op het spel dan alleen zetels in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, waarschuwt hij: het gaat om de toekomst van Amerika. Op het stembiljet staan niet alleen Democraten en Republikeinen, democratie neemt het op tegen autoritair populisme, in zijn ogen. “Het zijn de belangrijkste verkiezingen in de moderne Amerikaanse geschiedenis.”

Leerlingdespoot

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • felix strackx

  Wij hopen dat we weer zoveel plezier zullen hebben als in 2016.

 • Roger Boni

  Het belang van die tussentijdse verkiezingen voor Trump is, als hij die wint , kan hij zijn politieke en maatschappelijke hervormingen met meer kracht doorvoeren. Daar zijn de democraten bang voor en daarvoor wenden ze alle middelen aan om dit te verhinderen. Amerika heeft hervormingen nodig zowel binnenlands als in het buitenland , wil het zijn rol in de wereld verder spelen.

 • Mi Janssens

  Inderdaad Jozef de ene blaft veel meer en de andere is op zijn sokken...maar men beseft niet dat men een put aan het graven is voor Trump met altijd maar negativiteit...ze zouden et zelf eens kunnen invallen.

 • Ronald Van Beneden

  Wat voor ons echt van belang is is het VN-migratiepact: de volledige tekst. Gewoon de ondergang van de EU.

 • Jozef Nagels

  Democratie zolang de 'democraten' verkozen worden. Dictatuur als de 'republikeinen' verkozen worden. Obama, de engel. Trump, de duivel. Wat een puberaal wit-zwart verhaal. In werkelijkheid is het verschil tussen Obama en Trump veel kleiner. Obama is ook oorlog blijven voeren (Afghanistan, Irak, Somalië, ...) en is er verscheidene begonnen (Libië, Syrië, Jemen ...). Hun spreekstijl verschilt wel duidelijk alsook de manier waarop de mainstream-media zich positioneren.