Waarom de Britten geen buitenlandse verkeersovertreders kunnen vervolgen

Trajectcontrole in Engeland
Getty Images Trajectcontrole in Engeland
De Britse politie staat machteloos tegenover verkeersovertreders uit de Europese Unie. Buitenlanders die in Engeland worden geflitst wegens snelheid of rood licht, kunnen door een nieuwe EU-richtlijn niet worden vervolgd.

Toeristen die met hun eigen auto op vakantie gaan naar Engeland, hoeven zich weinig zorgen te maken over snelheidsovertredingen. Onlangs gingen nog meer dan 400 Europese snelheidsovertreders vrijuit nadat ze waren geflitst op de snelweg M20 in Kent, zo meldt de Britse krant The Telegraph. Ironisch genoeg komt dit door een EU-richtlijn die in 2017 werd ingevoerd, zodat het voor lidstaten gemakkelijker wordt om automobilisten op te sporen die in het buitenland een overtreding hebben begaan.

De richtlijn dwingt de lidstaten om de identiteit van de eigenaar van een voertuig vrij te geven - en dus niet identiteit van de bestuurder die op het moment van de overtreding of het misdrijf achter het stuur zat. In de meeste EU-landen is de eigenaar of kentekenhouder van de auto namelijk verantwoordelijk voor het betalen van de boete, ongeacht wie er rijdt. In Groot-Brittannië wordt een bekeuring echter standaard doorgestuurd naar de eigenaar van de auto, waarna deze dan moet verklaren wie er achter het stuur zat, zodat die persoon de overtreding krijgt. 

Volgens de wet in Groot-Brittannië krijgt degene die achter het stuur zat dus de overtreding op zijn of haar naam. Maar de Britse politie heeft geen bevoegdheid om een buitenlandse autobezitter te dwingen te onthullen wie er reed op het moment van een overtreding. In theorie zouden ze hun politiecollega's in de desbetreffende landen om hulp kunnen vragen, maar dat lukt zelden tot nooit, omdat in bijna alle landen ernstiger misdaden prioriteit hebben. En als het al lukt, gaat er vaak meer dan een half jaar overheen, waarna dit soort overtredingen is verjaard.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Filip Van Bouwel

  Meer van dit!

 • Mathieu Vandelook

  Wij trekken binnen 2 weken naar ginder, goed om te weten. :)

 • Lucien Mertens

  Het gaat er in Engeland dus eerlijker aan toe bij het bepalen wie de boete moet betalen, het is namelijk niet de schuld van de eigenaar als iemand anders een overtreding maakt met zijn voertuig, en het is ook niet de schuld van dat voertuig zélf.

 • Anne-Marie Caluwaert

  Marcus Camps - geflits betekend dat ze niet door de politie zijn gestopt maar er een foto gemaakt is door een flits paal. Dus die wet is weer een blamage voor het grote Europa...

 • mario van haesendonck

  hahaha, super !!