Waarom 700 dode vluchtelingen op zee "het nieuwe normaal" zijn

Foto van de Italiaanse kustwacht die boten met migranten oppikt voor de Libische kust.
AP Foto van de Italiaanse kustwacht die boten met migranten oppikt voor de Libische kust.
Sinds maandag zijn er volgens de Verenigde Naties 15.000 vluchtelingen gered door de Italiaanse kustwacht. Er zouden bij de oversteek deze week ook 700 mensen omgekomen zijn.  "Dit is het nieuwe normaal", vreest Carlotta Sami van UNHCR.

Vluchtelingen die afgelopen week van twee boten in de Middellandse Zee zijn gered, hebben een nog niet eerder gemeld schip zien zinken. Aan boord zouden zo'n 400 migranten zijn geweest die zijn verdronken. Dat meldt hulporganisatie Save the Children.

Volgens getuigenverklaringen waren aan boord van het schip veel vrouwen en kinderen aanwezig. Het zou een kleine vissersboot zonder motor zijn geweest die voortgetrokken werd door een groter schip. Toen de vissersboot begon te zinken zou de kapitein van de gemotoriseerde boot opdracht hebben gegeven het touw door te snijden, aldus verschillende vluchtelingen tegen Save the Children. Slechts een aantal vluchtelingen zou naar de andere boot hebben kunnen zwemmen.

De boot zou woensdagavond vanuit Libië zijn vertrokken. De politie heeft een man opgepakt die ervan wordt verdacht de kapitein te zijn. Getuigen worden nog gehoord. Eerder werd al bekend dat deze week drie schepen met vluchtelingen zijn gezonken tussen Libië en Italië. Meer dan tientallen lichamen zijn geborgen, maar er wordt gevreesd dat er honderden migranten zijn verdronken.

Het mildere weer heeft de afgelopen dagen voor een enorme toename van vluchtelingenboten op de Middellandse Zee gezorgd. Reddingsboten van de Italiaanse kustwacht en marineschepen haalden in één week zo'n 13.000 mensen van zee.

AP

Kinderen

Nog volgens Save the Children maken kinderen die niet begeleid worden ruim een derde uit van de bijna 200.000 vluchtelingen die tot nu toe dit jaar naar Europa zijn gekomen. Hulporganisaties waarschuwen voor een nieuwe zorgwekkende trend. Onder de kinderen die hun leven wagen, waren jongens en meisjes van slechts negen jaar.

Vergeleken met vorig jaar is het aantal kinderen onder de 18 jaar dat in hun eentje Griekenland, Italië en Spanje probeert te bereiken, dramatisch gestegen.

"Er zijn drie keer zoveel onbegeleide kinderen als vorig jaar en onze medewerkers zeggen dat die kinderen steeds jonger worden", aldus Gemma Parkin, woordvoerder van Save the Children, vandaag in de Britse krant The Independent.

AFP

"Toenemende wanhoop"

Volgens de Britse hulporganisatie wordt de flinke stijging veroorzaakt door de "toenemende wanhoop" onder de mensen in de vluchtelingenkampen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een flink deel heeft geen hoop meer om door de VN elders te worden geherhuisvest. Zo waren onder de 33.200 asielzoekers die tussen 1 januari en 22 mei in Italië bereikten, 5.400 kinderen die alleen waren. Nog eens 500 kinderen waren met hun familie.

"Mensen hebben het gevoel dat ze geen andere keus hebben dan die reis te maken, of ze sturen hun oudste kind, meestal een puberjongen, om alvast te gaan werken en geld terug te sturen", aldus Parkin. "Dat is een enorme druk op zo'n tienerjongen. Ze zijn kwetsbaar en het doelwit van uitbuiting en afpersing."

Afgelopen jaar raakten volgens hulporganisaties zo'n tienduizend gevluchte kinderen 'vermist' in Europa.

Mensen sturen hun oudste kind, meestal een puberjongen, om alvast te gaan werken en geld terug te sturen

Gemma Parkin