Waarnemers betwijfelen uitslag Rusland niet

UNKNOWN

De presidentsverkiezingen in Rusland geven de wil van de bevolking weer, maar omdat oppositiepartijen nauwelijks toegang kregen tot de media en liberale oppositiekandidaten werden geweerd, zijn ze over het geheel genomen niet echt eerlijk te noemen. Dat is het afgewogen oordeel van de waarnemingsmissie van de parlementaire raad van de Raad van Europa (PACE).

Onregelmatigheden
De verkiezingen zijn zoals verwacht gewonnen door Dmitri Medvedev. Met bijna alle stemmen geteld stond hij op ongeveer 70 procent. Maar twee van de drie andere kandidaten, de communist Gennadi Zjoeganov en de ultranationalist Vladimir Zjirinovski, klaagden over onregelmatigheden en zeiden naar de rechter te zullen stappen.

Andreas Gross, die het 25 leden tellende PACE-team aanvoerde, noemde de uitslag "een weergave van de wil van het electoraat, waarvan het democratisch potentieel helaas niet is aangesproken".

Populariteit Poetin
Als zijn door hemzelf aangewezen opvolger deelde Medvedev in de enorme populariteit van president Vladimir Poetin. Maar het is ook een feit dat hij voortdurend uitgebreid in het nieuws kwam en zijn drie mededingers slechts sporadisch en vluchtig. Alleen als zij een verkiezingsdebat hielden werd dat uitgezonden, maar daar deed Medvedev nooit aan mee. Zijn drukke bezigheden als eerste vice-premier verhinderden dat, zei hij.

Volksraadpleging
Gross zei dat de verkiezingen het karakter hadden van een volksraadpleging. "Te zeggen dat de uitslag van tevoren was bedisseld gaat te ver", zei hij op een persconferentie. ,"We geloven wel dat de uitslag de wil van het volk weergeeft."

Het PACE-team zegt dat misstanden die werden geconstateerd bij de parlementsverkiezingen van december zich bij de presidentsverkiezingen herhaalden en dat de kiescommissie die problemen had moeten verhelpen.

Het hoofd van de kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, zei dat de kritiek van de waarnemers niet door feiten wordt gestaafd. De commissie zou zich het commentaar en de aanbevelingen van de PACE-delegatie van december hebben aangetrokken als die door feiten en bewijzen zouden zijn bevestigd en redelijk waren geweest, zei hij.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die in het verleden honderden waarnemers naar Russische verkiezingen stuurde om toe te zien op een eerlijk verloop, liet ditmaal verstek gaan. Omdat Rusland slechts een fractie van het vroegere aantal waarnemers wilde toelaten en deze bovendien nog allerlei beperkingen oplegde achtte de OVSE een missie zinloos. (novum/gb)

UNKNOWN