VVD-top distancieert zich van Hitlerfilmpje sympathisanten

In Nederland is grote opschudding ontstaan over een gemonteerd filmpje waarin Hitler zijn licht werpt op de komende Nederlandse verkiezingen. Sympathisanten van de liberale VVD hebben een fragment uit de film 'Der Untergang' voorzien van ondertitels. Onder meer de ontslagnemende CDA-premier Jan Peter Balkenende wordt zwaar aangepakt. De VVD-top distantieert zich van het smakeloze filmpje dat onder dit artikel staat.

Er circuleren al heel wat aangepaste versies van de laatste uren van Hitler met telkens specifieke onderschriften. Zo wierp Hitler al zijn licht op de nieuwe iPad, de gecrashte Playstation en zelfs op de transfersoap rond Jelle Van Damme. Allemaal heel ludiek, maar gevoeliger ligt het natuurlijk als het over politiek gaat. Uitspraken als "Balkenende heeft het land verraden" en "Pvda heeft te veel uitgegeven" en "De rotverkiezingen daar zitten we niet op te wachten" in de mond van nazileiders leggen, is voor heel wat Nederlanders een brug te ver.

Verwijderd
Het partijbestuur van de VVD laat weten niets met het filmpje te maken te willen hebben. "Dit is niet de manier van campagnevoeren zoals wij die voor ogen hebben'', zegt een woordvoerder. Er is contact geweest met de beheerder van de site van de VVD-sympathisanten en het filmpje is daar verwijderd. Het is nog wel op andere plekken op internet terug te vinden.

Dodenherdenking
Op Twitter wordt het filmpje als smakeloos bestempeld. Met name met het oog op dodenherdenking en bevrijdingsdag. Twitteraars vragen zich af wat Mark Rutte van de actie vindt. (anp/kh)