Vuurwapens, kilo's drugs en miljoen euro: Nederlandse politie rolt groot drugsnetwerk op, ook arrestatie in België

(Illustratiefoto)
ANP (Illustratiefoto)
De Nederlandse politie heeft dertien personen aangehouden voor betrokkenheid bij de grootschalige productie en export van drugs. Een van de verdachten werd in Peer geklist. Bij de man werd bij een huiszoeking 550 kilo MDMA-kristallen aangetroffen en vier zakjes met elk 500 gram henneptoppen. De verdovende middelen hadden Scandinavië als bestemming.

De in Nederland opgepakte personen zijn tussen 32 en 64 jaar oud en komen uit Utrecht, Vleuten, Aalsmeer, Almere, Maarssen, Hilversum en Houten. Als twaalfde verdachte belandde een 51-jarige vrouw uit Houten achter de tralies. De Zweedse autoriteiten hadden om de uitlevering van twee zestigers uit Utrecht en Almere gevraagd omdat ze eerder dit jaar in Scandinavië onderschept waren door de douane terwijl ze 500 kilo drugs bij zich hadden. In Maarssen werd een persoon betrapt bij het maken van xtc-pillen. Twee tabletteermachines waren in werking met een productie van 18.700 pillen per uur. Voorts vond de politie 44 kilo MDMA-poeder, 26 kilo xtc-pillen en ongeveer 33 kilo aan poeder dat al vermengd was met bindmiddelen en kleurstoffen, klaar om er pillen van te maken. De politie nam verder 350 kilo vul- en bindmiddel en andere toevoegingen voor xtc-pillen in beslag.

Toen de politie in Maarssen bezig was met de doorzoeking van de loods, arriveerde er een man, die meteen op de vlucht sloeg. Na een korte achtervolging werd hij onderschept. In een opslagbox stootte de politie op 20 kilo MDMA en 12.000 xtc-pillen. Naast de aanzienlijke hoeveelheden drugs en grondstoffen ontdekten de speurders bijna een miljoen euro cash geld, hoofdzakelijk biljetten van twintig en vijftig euro. Ook twee vuurwapens, drie alarmpistolen, vrachtwagens, luxe personenwagens en een telmachine voor geld zijn in beslag genomen.

Alle verdachten moeten later vandaag voor de rechter-commissaris verschijnen, die over hun verdere aanhouding zal beslissen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.