Vuurpeloton wordt weer interessant executiemiddel

De executiekamer in Utah, waar Ronnie Lee Gardner op 18 juni 2010 door een vuurpeloton werd geëxecuteerd. Hij was pas de derde ter dood veroordeelde in meer dan dertig jaar die op deze manier terecht werd gesteld.
EPA De executiekamer in Utah, waar Ronnie Lee Gardner op 18 juni 2010 door een vuurpeloton werd geëxecuteerd. Hij was pas de derde ter dood veroordeelde in meer dan dertig jaar die op deze manier terecht werd gesteld.
De Amerikaanse staat Wyoming overweegt het vuurpeloton in te voeren om executies te voltrekken. Wyoming komt met het opmerkelijke voorstel omdat er de laatste maanden steeds vaker problemen zijn met dodelijke injecties.

Een wetgevende commissie is bezig een wet voor te bereiden waarover het staatscongres zich begin volgend jaar mag uitspreken.

Volgens Bob Lampert, directeur van het gevangeniswezen in Wyoming, zijn de drugs voor de dodelijke injecties steeds moeilijker verkrijgbaar. Alternatieven zijn niet altijd effectief gebleken. Dit jaar ging het al twee keer fout. In januari duurde een executie veel langer dan gepland en vorige maand bezweek een veroordeelde aan een hartinfarct na problemen tijdens de executie.

Wyoming heeft op dit moment slechts een gevangene in de dodencel, een 69-jarige moordenaar.

Op 18 juni 2010 werd in Utah voor het laatst gebruik gemaakt van het vuurpeloton. Ronnie Lee Gardner was pas de derde ter dood veroordeelde in meer dan dertig jaar die op deze manier terecht werd gesteld.