Vuurgevecht met verdachten aanslagen Sri Lanka, politie vindt explosieven en IS-materiaal

EPA
Het is nog steeds erg onrustig in Sri Lanka. Na de aanslagen op kerken en hotels op Paaszondag houden politie en leger momenteel een grootschalige actie in het oosten van het land. Daarbij kwam één persoon om het leven, werden verschillende arrestaties gedaan en een grote hoeveelheid aan explosieven, ontstekers en IS-materiaal aangetroffen. 

De Sri Lankaanse politie werkt bij de acties in Sammanthurai, in het district Ampara in de Oostelijke Provincie, samen met verschillende legereenheden. Bij een huiszoeking werd een grote hoeveelheid aan explosieven en ontstekers gevonden. Ook werden een IS-vlag aangetroffen, kleding zoals de aanslagplegers van zondag aan hadden op een IS-video, een grote hoeveelheid metalen balletjes en ook een drone. 

Even later waren drie explosies te horen in de woning en kwam het tot een schietpartij. Éen persoon kwam daarbij om het leven, zeven anderen - jonge moslims - werden gearresteerd. 
Een legerwoordvoerder laat volgens persbureau Reuters weten dat er nog steeds een vuurgevecht gaande is en dat de schutters worden gelinkt aan de aanslagen. Sammanthurai ligt niet ver van de stad Batticaloa, waar op Pasen een kerk werd aangevallen.

News 1st on Twitter

A large number of items have been recovered during a joint raid in the Senthilgaman area in Samanthurai, Ampara. The raid was conducted by the police, STF, and the Army. සමන්තුරේ විශේෂ සෝදිසි මෙහෙයුමක් #lka #News1st #SriLankaAttack #EasterSundayAttacksSL #SriLanka https://t.co/vrxCuXkFGE

Vrees voor meer aanslagen

Bij de aanslagen door zelfmoordterroristen werden zondag drie rooms-katholieke kerken en vier hotels getroffen. Ruim 250 mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Onder de doden ook tientallen buitenlanders. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. Op een foto en video die de extremistische groep verspreidde zouden de aanslagplegers te zien. 

De vrees voor meer aanslagen is ondertussen groot in het Aziatische land. De Sri Lankaanse politie is op zoek naar 140 mensen die worden gelinkt aan IS dan wel in verband worden gebracht met de aanslagen. Politie en leger hebben 10.000 mensen vrijgemaakt in de klopjacht op die groep. 76 mensen zouden tot nu toe zijn opgepakt, onder hen Syriërs en Egyptenaren. 

Buitenlandse Zaken raadt intussen alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka af. 

Getty Images
REUTERS
APReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.