Vuilniskar rijdt in op voetgangers in Glasgow: "Minstens zes doden"

In het centrum van de stad Glasgow is een vuilniswagen op een groep voetgangers ingereden, zo heeft de commerciële zender ITV maandag bericht. Sky News meldt dat er minstens zes mensen zijn omgekomen bij het ongeval. Het aantal gewonden zou een tweecijferig getal zijn.

Rond 15.30 uur reed de vuilniswagen de mensen aan in het stadscentrum, waar veel mensen hun kerstinkopen deden. Volgens het dagblad Daily Record zou het incident zijn gebeurd toen een groep mensen stond te wachten om aan het station van Queen Street de straat over te steken. De vuilniswagen is op het voetpad terechtgekomen en is tot stilstand gekomen tegen de zijgevel van het Millennium Hotel. Inmiddels is vrijwel het hele plein afgezet omdat de hulpdiensten erbij moeten kunnen.

Hartaanval
Hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet duidelijk. Volgens ooggetuigen botste de vuilniswagen tegen een andere wagen op het kruispunt waardoor hij uitweek naar de stoep. Een andere getuige zag dan weer iets anders. De BBC sprak een ooggetuige die er van overtuigd was dat de chauffeur van de vuilniswagen een hartaanval kreeg. Hij zou eerst langere tijd over het trottoir hebben gereden voor hij de eerste voetgangers raakte. Volgens de BBC reed de wagen ook tegen een hoge snelheid.

Een woordvoerder van de Schotse politie spreekt over een "ernstig incident". Ziekenwagens rijden af en aan in Glasgow.  De chauffeur van de wagen is gewond en naar het ziekenhuis gebracht.

Premier David Cameron liet via Twitter weten dat hij op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen. "Mijn gedachten gaan uit naar de families van de mensen die getroffen zijn en de hulpdiensten."

AP