VS zullen opnieuw tegen VN-resolutie over Cuba stemmen

De Amerikaanse ambassade in Cuba.
AFP De Amerikaanse ambassade in Cuba.
De Verenigde Staten zullen opnieuw tegen de jaarlijkse resolutie stemmen van de Verenigde Naties die het handelsembargo tegen Cuba veroordeelt. Dat heeft de Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley gezegd. Vorig jaar hadden de VS zich onder toenmalig president Barack Obama voor het eerst in 24 jaar onthouden bij die stemming.

De Algemene Vergadering van de VN krijgt al sinds 1992 jaarlijks een resolutie voorgeschoteld waarin Washington wordt opgedragen een einde te maken aan het economisch, financieel en handelsembargo tegen Cuba. Tot vorig hadden de VS, net als Israël, telkens tegen die resolutie gestemd. Vorig jaar besliste beide landen echter om zich te onthouden. De 191 overige leden van de Algemene Vergadering keurden de tekst goed.

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag echter gezegd dat Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties onder president Donald Trump, bij de stemming van woensdag opnieuw tegen zal stemmen. "We hebben traditioneel tegen die resolutie gestemd", zegt Heather Nauert. "De ambassadrice zal terugkomen op de onthouding van vorig jaar en zal dit jaar tegen de resolutie stemmen."

Volgens Nauert benadrukt de stemming de nieuwe positie van president Trump ten opzichte van Cuba. "Het beleid van Trump met betrekking tot Cuba focust op mensenrechten en de democratie", maar verliest daarbij niet de "nationale belangen van de Verenigde Staten" uit het oog.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • george patrick martou

    daar kijken wij dus naar op, die "fantastische" demokratie ginder in usa, samen met israël de voortrekkers van een betere wereld ( hahaha ! ).

  • Paul De Mol

    De grootste terroristische staat in de wereld blijft volharden in zijn boosheid. Eigenlijk zouden alle landen van de wereld de VS uit de VN moeten gooien.