VS: Zuid-Korea moet vijf keer zo veel betalen voor Amerikaanse troepen

Esper (l.) samen met de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Jeong Kyeong-doo.
AFP Esper (l.) samen met de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Jeong Kyeong-doo.
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft Zuid-Korea opgeroepen meer te betalen voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen. Esper zei dat de Aziatische bondgenoot een rijk land is dat een grotere financiële bijdrage kan leveren.

De Amerikanen hebben bijna 30.000 manschappen gelegerd in Zuid-Korea. Esper bezocht het land tijdens een reis door Azië en sprak daar met zijn evenknie Jeong Kyeong-doo. Die stelde op een gezamenlijke persconferentie dat de partijen het erover eens zijn dat defensiekosten op een "eerlijke" manier gedeeld moeten worden. Het is onduidelijk of de landen het al eens zijn over wat een eerlijke verdeling is.

Zuid-Korea betaalt dit jaar ongeveer een miljard dollar voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen. Zuid-Koreaanse media berichten dat Washington naar verluidt aanstuurt op een bijdrage van circa 5 miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) per jaar. Dat ligt politiek gevoelig in Seoul. Uit een recente peiling blijkt dat onder de bevolking grote weerstand bestaat tegen het verhogen van de bijdrage.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Trump ontdekt de put in de bodem van zijn kassa!

 • MICHELINE GEVERS

  Amerikaans leger wordt een huurlingen leger. Dit heeft niets meer te maken met verdediging van een bevriend land. Amerika vraagt aan iedereen meer bijdrage sinds Trump president is. Geld wapens en olie is het enige wat telt voor Amerika. En als er problemen op te lossen zijn ,nemen zij de leiding, en mogen de anderen het oplossen. En toch blijft de Amerikaanse schuldenberg maar groeien.

 • johanneke li

  ze moeten er de totale jaarlijkse kost erbij zetten van al die troepen daar te stationeren. ze moeten er ook het prijskaartje naast zetten van de kosten die Zuid-Korea al draagt gewoon doordat die soldaten de Zuid-Koreaanse infrastructuur gebruiken; kampplaatsen/gebouwen/faciliteiten en dergelijke, dat is dus een kost die bovenop de Zuid-Koreaanse bijdrage komt. met alle cijfers naast elkaar zullen ze beter kunnen inzien of die 5 miljard al dan niet redelijk is.

 • michel De Blay

  De tijd van 'gratis' is onder Trump duidelijk voorbij. Europa gedraagt zich ook als de profiteur die telkens als het aan hem is om een rondje te betalen,plots naar huis moet. Het is duidelijk: De Amerikanen zijn het beu om telkens het eten en de wijn te moeten betalen en te zien dat Europa enkel het water (en dan nog tegen hun zin)voor hun rekening nemen.