VS zouden "met enthousiasme" brexit zonder akkoord steunen

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.
REUTERS John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.
De Amerikaanse regering zou een brexit zonder akkoord met veel enthousiasme steunen. Dat heeft John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, gezegd na een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson en andere hoge verantwoordelijken van de Britse regering. 

Volgens The Guardian zei Bolton aan reporters dat hij en Trump al "leavers" waren nog voor er "leavers" waren, zo verwijzend naar de voorstanders van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Als er een 'no deal'-brexit komt, dan is dat de beslissing van de Britse regering. We zouden die beslissing met enthousiasme steunen."

Bolton verklaarde ook dat de VS bereid zijn om "microdeals" te sluiten met het Verenigd Koninkrijk binnen de verschillende sectoren, zoals de autosector. "Het ultieme doel is een uitgebreid handelsakkoord met betrekking tot alle goederen en diensten, maar om daar te geraken kan je het eerst sector per sector regelen, op een modulaire manier. Je kunt met andere woorden bepaalde sectoren kiezen waar heel snel een bilateraal akkoord bereikt kan worden", zei hij. 

Het is de eerste keer dat de VS voorstelt om kleinere deals af te sluiten vooraleer over te gaan tot een uitgebreid akkoord. Tegenover de Europese Unie hebben de VS eerder dergelijke kleinere deals geweigerd.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Zulma Terrana

  Groot nadeel voor de Britten is dat Trump al heel duidelijk heeft gemaakt dat hij ook wil dat zijn verzekeringen ook toegang krijgen tot de gezondheidszorg van de Britten . Die zullen er dus met rasse schreden op achteruit gaan .Mocht het allemaal heel fout gaan da zullen Boris en Nigel nergens nog te bekennen zijn .

 • Erwin Van Roy

  peter colson En wat gaat u vertellen als blijkt dat de Britten er niet beter van worden binnen een aantal jaar. want al die EU haters gaan ervan vanuit dat de Britten er veel beter en sterker uit gaan komen. ik ben Pro EU en als de Britten er uitgaan dan hoop ik voor hen dat ze het goed maken maar ik zal ze niet afbreken zoals de EU haters de EU afbreken en zelf nooit met deftige argumenten afkomen het enigste dat jullie kunnen zeggen is graaiers en zakkenvullers.

 • Yvan Lindekens

  Veel geluk dan met de VS, pascal devillé: die zullen ongetwijfeld de Europese diversiteit erg genegen zijn.

 • Mario Cannas

  Laten we hopen dat Groot-Brittannië hier redelijk goed uitkomt. Want het land gaat talloze voordelen kwijt raken. Handelsbetrekkingen met de grootste handelspartner: EU. De WTO annuleert automatisch de akkoorden die nu van kracht zijn voor Groot-Brittannië. En dan zwijg ik voor de rest over volksgezondheid, regularisatie.... Hopen dat het Britse volk gelijk heeft....

 • pascal devillé

  Men hoeft toch geen EU lid te zijn om het goed te kunnen doen.Er zijn nu nog europese landen die geen EU lid willen zijn.Alsof men zich zou afsluiten van de wereld als men geen EU lid is.