VS zitten verveeld met incident bij Suezkanaal

UNKNOWN

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zit verveeld met een incident dat zich gisteren heeft voorgedaan nabij het Suezkanaal in Egypte. Een Amerikaanse militaire cargo heeft er geschoten naar een Egyptisch schip. "De VS voeren gesprekken op hoog niveau om te begrijpen wat er precies gebeurd is en om er zeker van te zijn dat we een goede, heldere en open communicatie met de Egyptenaren hebben opdat dit soort incidenten zich niet zou herhalen", aldus Sean McCormack, woordvoerder van het State Department.

Verkopers
Gisteravond werden vanop het Amerikaanse vrachtschip Global Patriot waarschuwingsschoten gelost in de richting van een naderend schip met Egyptische verkopers, op het ogenblik dat de Global Patriot het Suezkanaal wou opvaren. Volgens de Egyptische veiligheidsdienstenn is daarbij één Egyptenaar gedood en raakten twee anderen licht gewond. De Amerikaanse ambassade in Caïro ontkent echter dat er slachtoffers zijn gevallen.

Geen excuses
Cormack bood geen excuses aan en wees erop dat dit soort vrachtschepen met materiaal voor het Pentagon "zeer vaak langs het Suezkanaal varen zonder incidenten" en dat de Egyptische overheid een "zeer goede assistentie verleent" bij het bewaken van de Amerikaanse gebouwen. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice ontmoet normaal gezien vandaag nog de Egyptische minister van Defensie Mohamed Hussein Tantaoui.