VS zetten dood gewaande prediker uit Mali op terroristenlijst

Amadou Kofa werd eind vorig jaar dood verklaard maar is springlevend, zo bleek in februari uit een video.
Videostill France24 Amadou Kofa werd eind vorig jaar dood verklaard maar is springlevend, zo bleek in februari uit een video.
De Verenigde Staten hebben een Malinese prediker als terrorist aangemerkt. Amadou Koufa, die gezien wordt als het brein achter verschillende aanslagen in West-Afrika, staat sinds vandaag op de terroristenlijst. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. 

Amadou Koufa, pseudoniem van Amadou Diallo, is een Malinese jihadist. Hij preekt in verschillende West-Afrikaanse landen. Ook roept hij jongeren op zijn voorbeeld te volgen. Koufa is een belangrijke pion binnen de aan al-Qaeda gelieerde organisatie Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin (Groep voor Steun aan Islam en Moslims, afgekort JNIM). Die organisatie werd vorig jaar al op de terroristenlijst gezet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageerde verheugd op het nieuws over de plaatsing van Amadou Koufa op de lijst. 

In november vorig jaar werd gemeld dat Koufa om het leven was gekomen bij een gezamenlijke operatie van het Malinese leger en Franse militairen van de Barkhane-interventiemacht. Het Franse ministerie van Defensie bevestigde de informatie maar de Franse satellietzender France24 meldde in februari dat de jihadistenchef springlevend is. Dat bleek volgens haar uit een video van iets meer dan 19 minuten (zie onderaan) waarin te zien was dat Koufa rondwandelde met twee personen. Die vroegen hem in het Engels en Arabisch om een reactie op de berichten over zijn dood. De radicale prediker vertelde ook dat de informant die de Franse en Malinese militairen had geholpen in de aanloop naar hun operatie was gearresteerd. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de JNIM sinds haar oprichting in 2017 verantwoordelijk voor de dood van ruim 500 burgers. Die vielen bij aanslagen, onder andere tegen de generale staf van de strijdkrachten van Burkina Faso Faso en op de Franse ambassade in Ouagadougou in maart 2018 (8 doden en 85 gewonden).

Kopstuk 

Het Franse ministerie van Defensie maakte dinsdagavond de dood bekend van terrorist Ali Maychou, een kopstuk van de JNIM. Deze Marokkaan, die vele aliassen gebruikte, stond te boek als een senior sharia-functionaris van de JNIM ( en een voormalig rechter voor al-Qaeda in de Sahara-tak van de Islamitische Maghreb.

Maychou werd medio juli officieel aangemerkt als terrorist door de Verenigde Staten. De Marokkaan, ook bekend als Abu Abdul Rahman al Sanhaji, speelde volgens de VS een leidende rol binnen de in 2017 opgerichte JNIM en bij haar operationele activiteiten. Hij eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een militair kamp dat Malinese strijdkrachten huisvestte in Gao (Noord-Mali) waarbij tientallen doden vielen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van der Vekens

  Guido vermeyen, wat die Moslims tegen het westen hebben? dat hun landen al eeuwen geplunderd worden (door middel van oorlogen) van hun grondstoffen door het westen, dat ze al jaren bestuurd worden door presidenten die aangesteld zijn door het westen om het westen de dienen en niet hun eigen volk, en zo kan ik nog een hele lijst opsommen.

 • guido vermeyen

  Wat hebben die Moslims toch tegen het Westen, we zijn wel goed genoeg om ze op te lappen, hun kinderen op te vangen, OCMW steun, gratis hospitalisatie, gratis advocaat, wat willen ze nog meer, ze snijden in hun eigen vel...en we mogen vooral niet racistisch zijn, want UNIA ligt op de loer om ons, de geldschieters, voor de rechtbank te dagen of klacht krijgen...

 • Ali Bej

  Wat hebben die Amerikanen in Gods naam in Afrika te zoeken!!! Stop eens met plunderen,

 • Michel Van der Hoydowch

  En alles lekker gefinancierd door de Arabieren, bewapend door o.a. de VS.