VS zet licht op groen voor gebruik potentieel coronamedicijn

Het middel remdesivir
REUTERS Het middel remdesivir
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft toestemming gegeven voor het gebruik van het medicijn remdesivir voor behandeling van patiënten met het nieuwe coronavirus. Dat laat de toezichthouder weten in een brief aan de maker van het geneesmiddel Gilead. Het gaat om een versnelde goedkeuring van experimentele medicijnen in noodgevallen.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte de toestemming eerder al bekend in een persconferentie. Naar het medicijn van de farmaceut Gilead lopen nog verschillende onderzoeken die moeten uitwijzen of het effectief is tegen Covid-19. Tot nu toe is nog niet onomstotelijk bewezen dat het medicijn echt werkt. Gezien de ernst van de pandemie en het gebrek aan alternatieven geeft de FDA toch groen licht voor de toediening ervan bij ernstig zieke coronapatiënten in de Verenigde Staten.

De FDA verwijst onder andere naar onderzoek van de Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Uit voorlopige resultaten zou blijken dat het medicijn coronapatiënten sneller helpt herstellen dan normale zorg. Tegelijkertijd stelden wetenschappers in het medisch tijdschrift The Lancet deze week dat remdesivir geen statistisch significante voordelen liet zien bij de behandeling van de longziekte.

Gilead doneert 1,5 miljoen ampullen van het middel. Die worden volgens vicepresident Mike Pence vanaf maandag verdeeld over ziekenhuizen in de VS.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • juul dekakkere

    Waarom in godsnaam bijven ze deze ziekte toch maar het “nieuwe” coronavirus noemen? We weten allemaal dat het een “nieuw” virus is. Voor ons, jazeker. Met nieuwe leefregels. Maar dat is ok. Wat komt er op ons af na deze crisis?

  • André Gijbels

    Dat er daar maar geen hoop overlijdens van komt, en wie draagt dan de schuld, de President of de fabrikant van het product.