VS zet financiële steun aan VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen stop, Hamas noemt Trump "vijand van het moslimvolk"

AFP
De Verenigde Staten zetten hun financiële steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stop. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring gemeld. De VS is "niet langer bereid om het erg onevenredige deel van de lasten te dragen", klinkt het.

Het ministerie spreekt van een "onherstelbare gebrekkige operatie" wegens het "eindeloos en exponentieel groeiende" aantal personen die aanspraak maken op de noodhulp. De VS blijft wel "erg indachtig en diep bezorgd over de impact op onschuldige Palestijnen, met name schoolkinderen", luidt de verklaring nog.

Er gingen al langer geruchten rond dat Washington de financiering volledig zou stopzetten. De VS doneerde in 2017 nog 365 miljoen dollar aan UNRWA, goed voor om en bij een derde van het budget. Begin dit jaar kondigde de Amerikaanse president Donald Trump al aan dat hij fors zou snoeien in de steun aan de Palestijnen en dat de VS voor dit jaar 60 miljoen dollar zou schenken. Nu draaien ze de geldkraan dus definitief toe.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas liet weten dat de beslissing als "flagrante aanval" wordt gezien tegen het Palestijnse volk. "Zo'n afstraffing zal niets veranderen aan het feit dat de Verenigde Staten geen rol meer spelen in de regio en geen deel uitmaken van de oplossing", klinkt het in een statement.

250 ontslagen

UNRWA ondersteunt in de Gazastrook rond een miljoen mensen met voedselhulp, bestuurt 275 scholen en 22 gezondheidscentra. Rond de 270.000 kinderen bezoeken VN-scholen. Eind juli kondigde UNRWA nog het ontslag van meer dan 250 van zijn medewerkers aan als gevolg van de drastische inperking van het budget. 

Eerder op vrijdag had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas al aangekondigd dat Duitsland zijn bijdrage zou opkrikken omdat de onderfinanciering van het agentschap onzekerheid en een "oncontroleerbare kettingreactie" kan creëren.

Reacties

De organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) drukt zijn "diepe spijt en teleurstelling" uit met de beslissing van de Verenigde Staten om hun financiële steun aan de instelling stop te zetten. Woordvoerder Chris Gunness wijst de beschuldigingen van de VS dat UNRWA een "onherstelbare gebrekkige operatie" is, daarnaast van de hand. "De internationale gemeenschap, onze donoren en onze gastlanden hebben UNRWA consequent geprezen voor zijn verwezenlijkingen en standaarden."

Niet alleen van UNRWA, maar ook uit Palestijnse hoek komen misnoegde reacties. "Wij wijzen deze Amerikaanse beslissing volledig af en veroordelen ze", zegt Saeb Erekat, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). "De Verenigde Staten hebben overigens het recht niet om de diefstal van het Palestijnse land door de Israëlische bezetter te ondersteunen en goed te keuren."

Ahmad Abu Houli, binnen de PLO verantwoordelijk voor vluchtelingen, roept andere landen op om de door de VS geslagen financiële krater op te vullen. "Het volledig stopzetten door de VS van de financiering van UNRWA toont duidelijk aan dat de VS plannen hebben om het agentschap te beëindigen en de Palestijnse zaak te liquideren", zegt de PLO-leider, die spreekt van "politieke afpersing van het Palestijnse volk en zijn leiders".

Volgens een woordvoerder van de islamistische beweging Hamas, die aan de macht is in de Gazastrook, brengt de beslissing van de regering van president Donald Trump de VS "in de positie van vijand van ons volk en van het Arabische en moslimvolk". Hij roept tot een "internationale betoging tegen de Amerikaanse tirannie".
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Mil Ceulemans: Saoedische vrienden? De Saoedi's zijn vriendjes van de VS en Israël, dat zullen wel de laatsten zijn die de Palestijnen willen helpen! En zeggen dat Trump er zo prat op ging dat hij snel vrede ging kunnen brengen tussen Israël de Palestijnen! Vrede is, dankzij Trump, verder weg dan ooit.

 • MICHELINE GEVERS

  En zo bevordert Trump weer de vrede in het Midden-Oosten. Dat was toch zijn doel hé.

 • Jan Verstrepen

  En waarom zouden ze dan geld aanvaarden van "de grote vijand"?

 • Diane Bernaerts

  "De VS blijft wel “erg indachtig en diep bezorgd over de impact op onschuldige Palestijnen": daar zijn ze vet mee, dat is zoals wanneer ze "thoughts and prayers" zenden na een schietpartij. Schandalig gewoon! En ondertussen jaarlijks wél miljarden dollars van het Amerikaanse defensiebudget aan Israël geven!

 • MICHELINE GEVERS

  Trump ging het eens snel oplossen , en vrede brengen tussen Israel en de Palestina. Ik denk dat dit niet de beste weg naar vrede is. De vrede in het Midden-Oosten is verder weg dan het ooit geweest is sinds Trump president is.