VS willen VN-resolutie voor nieuwe verkiezingen in Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is verwikkeld in een machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido.
REUTERS De Venezolaanse president Nicolas Maduro is verwikkeld in een machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido.
De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie klaar die oproept tot "vrije, eerlijke en geloofwaardige" verkiezingen onder toezicht van internationale waarnemers in het in crisis verkerende Venezuela. De Amerikanen willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich donderdag al buigen over de tekst. Daarin staat ook dat hulpgoederen zonder beperking het land binnengelaten moeten worden en dat aanhangers van de oppositie beschermd moeten worden.

Rusland, dat Venezolaans president Nicolas Maduro steunt, heeft een eigen ontwerpresolutie opgesteld die het eveneens zal voorleggen aan de Veiligheidsraad. Het land zal naar alle waarschijnlijkheid ook zijn veto stellen tegen de Amerikaanse resolutie.

In de machtsstrijd tussen de omstreden Maduro en de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido is het einde voorlopig nog niet in zicht. Guaido riep woensdag in een boodschap vanuit Colombia, waar hij sinds vrijdag is en waar Amerikaanse hulpgoederen aan de grens zijn geblokkeerd, de Venezolaanse bevolking weer op om op straat te komen tegen Maduro.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  En België steekt in de VN veiligheidsraad mooi mee het handje op als het er op aankomt om de VS te plezieren. Een dikke schande. Ondertussen is er al een massa belastinggeld gespendeerd aan Belgische F-16's in Syrië en Irak, om er de VS hun mislukkingen mee op te kuisen. België zal het nooit leren en verder de mening van de Belg blijven negeren

 • Marc Camp

  Iets meer dan 20 jaar terug verspeelde de VS de controle over de bodemrijkdommen van dat land. Ongeveer 20 jaar oud is oook het embargo tegen venezuela. Een embargo dat olie blokkeerd, alle deviezen in het buitenland waar Venezuela veel mee kan betalen, maar nee. De VS had gewacht tot eht geld in vele landen zat door verkoop en blokkeerde dan om het land in chaos te storten.

 • Raynel Enfield

  hij zit veilig en roept mensen om op straat te komen, waarom moeten mensen om de oppositie leider doodgaan, laat hij zelf de straat op gaan

 • paul snemmel

  zijn de VS nu de politieagent van de wereld terwijl in eigen land chaos hoog tij viert , dat het in Venezuela volledig uit de hand loopt is een zaak van de VN maar die kijken alleen toe uit hun luie zetel

 • Marc Camp

  En ik wil een muur tussen mexico en de VS die ervoor zorgt dat de VS zich niet meer zal moeien in het zuiden. +is gewoon maar eerlijkheid die we bieden. Weet je hoeveel leed dat we de wereld kunnen uithelpen? Of is Amerika erop uit om een 2de vietnam te creeeren alleen maar omdat ze de bodemrijkdommen van Venezuela wil uitbuiten, lees leegzuigen.