VS willen roken verbieden in sociale woningen

AP
De Verenigde Staten gaan opnieuw een stapje verder in de strijd tegen tabak. Binnenkort zal het ook verboden zijn om te roken in een sociale woning, zo maakte de Amerikaanse minister voor Wonen en Stadsontwikkeling, Julian Castro, gisteren bekend.

"We hebben de verantwoordelijkheid om de bewoners van de door de overheid ter beschikking gestelde woningen te beschermen tegen de schadelijke effecten van passief roken", aldus Castro. "Met dit wetsontwerp zou de gezondheid van meer dan 760.000 kinderen moeten verbeteren en zouden de woningmaatschappijen jaarlijks 153 miljoen dollar kunnen besparen op bijvoorbeeld onderhoud en brandpolissen".

De duizenden bewoners van de sociale woningen in de VS zien hiermee wel hun individuele vrijheid beknot. En ook voor de socialehuisvestingsmaatschappijen betekent het extra werk, terwijl ze al meer dan de handen vol hebben.

Castro wil concreet sigaretten, sigaren en pijpen verbieden in alle kamers van een woning, in alle gemeenschappelijke ruimtes en buiten de gebouwen binnen een straal van acht meter. Ook in de bureaus van de socialehuisvestingsmaatschappijen zou er niet meer gerookt mogen worden.

De VS tellen meer dan 1,1 miljoen sociale appartementen, waarvan er in 228.000 al een rookverbod geldt. Zo'n 15 procent van de Amerikanen rookt, een pak minder dan de 45 procent in 1965, maar het blijft nog wel één van de belangrijkste doodsoorzaken.