VS willen na meer dan 15 jaar doodstraf weer uitvoeren op federaal niveau

Archiefbeeld, executiekamer in de Florida State Prison.
Photo News Archiefbeeld, executiekamer in de Florida State Prison.
De Amerikaanse federale overheid gaat voor het eerst in meer dan vijftien jaar opnieuw de doodstraf uitvoeren. Dat blijkt uit een mededeling van minister van Justitie William Barr. Vijf gedetineerden staan al op de lijst met personen die geëxecuteerd moeten worden.

De eerste executie staat op 9 december gepland. De vier anderen volgen in de weken daarop. Het gaat om vijf mensen die door de rechter ter dood veroordeeld werden wegens moord op kinderen of ouderen. "Bijkomende executies zullen later worden gepland", zo staat nog in een mededeling van het ministerie van Justitie. Momenteel zitten 62 gevangenen in de federale dodencel volgens het Death Penalty Information Centre. 

De beslissing van Barr zal enkel gevolgen hebben voor zaken die door een federale rechtbank worden behandeld. De staten kunnen binnen hun eigen gerechtelijk systeem zelf beslissen of ze gebruik maken van de doodstraf. De afgelopen jaren hadden verschillende staten beslist om de doodstraf af te schaffen of niet langer uit te voeren. Volgens het Death Penalty Information Center komt de straf in twintig van de vijftig staten niet meer voor.

De VS hebben sinds 2003 geen executies meer uitgevoerd op federaal niveau. Toen werd Louis Jones, een veteraan uit de Golfoorlog, om het leven gebracht voor de ontvoering en de moord op de 19-jarige Tracie Joy McBride. 

De Amerikaanse president Donald Trump staat bekend als een hevige voorstander van de doodstraf.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Wil Trump concurreren met China en Saoedi-Arabië wat betreft het aantal executies? :(

 • Karel Tichmann

  @Jo Bosman; De doodstraf heeft nog nooit iets opgeleverd? Genade voor moordenaars is wreedheid voor de onschuldigen. Een doodstraf wordt ook niet gegeven, sommige mensen hebben er gewoon om gevraagd. Misdaad en straf moeten met elkaar in balans zijn. Wanneer iemand een moord heeft begaan, kan zijn terechtstelling de geschokte rechtsorde herstellen.

 • Jo Bosman

  De doodstraf heeft nog nooit iets opgeleverd voor de samenleving en de nabestaanden van de slachtoffers. De kans dat men onschuldigen ter dood brengt is ook groot. Kijk maar eens hoeveel lang gestraften men in de VS moet loslaten omdat uiteindelijk blijkt dat ze de feiten niet pleegden.

 • ivan de ridder

  Ben voorstander indien schuld bewezen is en straf in proportie met de daad. Abortus/euthanasie kun je niet vergelijken. Leven moet waardig zijn, indien een kind met lichamelijke/geestelijke/levensvatbare beperkingen geboren dreigt te worden, moet het een te overwegen keuze zijn. Idem euthanasie, als het leven op is dan moet men recht hebben waardig te sterven. Religieuze tradities ten spijt.

 • Ronny Biesen

  Ok als men 200% zeker is en de feiten bewezen. Nit makkelijk in de VS want je leest regelmatig dat mensen na vele jaren opgesloten, toch vrijkomen wegens onschuldig.