VS willen binnen vijf jaar een vrouw op de maan

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
De VS willen binnen de vijf jaar weer astronauten op de maan te zetten, met als eerste een vrouw. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd tijdens een toespraak in Huntsville, in de Amerikaanse staat Alabama.

"Op order van de president is de officiële politiek van deze regering en van de Verenigde Staten van Amerika binnen vijf jaar weer Amerikaanse astronauten naar de maan te laten gaan", zei Pence. "De eerste vrouw en de volgende man op de maan zullen Amerikaanse astronauten zijn, gelanceerd door Amerikaanse raketten vanop Amerikaans grondgebied.”

Tussen midden 1969 en eind 1972 zijn er twaalf mensen op de maan geweest, allen Amerikaanse mannen. Dit gebeurde in het kader van het Apollo-programma. De eerste mens die voet zette op de natuurlijke satelliet van de aarde was op 21 juli 1969 Neil Armstrong.

Vertraging

Aanvankelijk was het de bedoeling tegen 2028 weer naar het de maan te gaan. Maar Trump raakte gefrustreerd door vertragingen en overschrijdingen van het budget dat het ruimtevaartbureau NASA heeft om zijn nieuwe superdraagraket SLS te bouwden. De vlucht werd daarom onlangs naar 2021 verschoven.

Pence beschimpte tijdens zijn toespraak de NASA als een “inerte bureaucratie” en riep op tot een “nieuwe ingesteldheid”.

Hij dreigde ermee toekomstige missies aan private draagraketten toe te vertrouwen indien NASA niet op tijd klaar is. “Indien private raketten de enige mogelijkheid zijn om binnen vijf jaar weer Amerikanen naar de maan te brengen, dan zullen het private raketten zijn.” 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan verbruggen

  Raar toch, dat dat 50 jaar geleden kon in enkele weken. Nu moet men er 5 jaar over doen om de 'zogezegde' maanreis voor te bereiden. Ondertussen kijken we natuurlijk wel kritischer en kunnen ze ons niet meer om de tuin leiden met een kartonnen maanlander en een hangar met zand. Benieuwd hoe ze dat oplossen.

 • Eric Grosemans

  Johan Van Biesen, de Saturnus V raket produceerde 190db en was meer dan 100 meter hoog, dan heb je als inzittende zoveel last niet meer van dat geluid. Als er zoals u beweert nooit iemand op de maan is geweest, hoe komt die spiegel waarmee de afstand Aarde-maan gemeten word daar dan?

 • vincent vermeersch

  de opnames in de studio zijn al begonnen naar het schijnt

 • Johan Van Biesen

  Een raket produceert 220 decibel bij het opstijgen, geen enkele mens die dat overleeft. Elke verhoging met 10 decibel betekent een vergroting in vermogen met een factor 10. 147 decibels is genoeg om uw trommelvlies te doen exploderen. Wetend dat decibels exponentieel gemeten word is een verhoging van 10 decibels een verdubbeling van het geluid, no way waren die raketten ooit bemand, dus is er nooit een mens op de maan gaan wandelen...

 • Rayan El Arami

  Zijn ze onderhand nog niet uitgekeken op die stof bol? De maan is mooi als ze aan de hemel staat maar verder...