VS willen ban op spionagetelecom

Het logo van Huawei op een kantoor in het Britse Reading.
REUTERS Het logo van Huawei op een kantoor in het Britse Reading.
De Amerikaanse president Donald Trump gaat per decreet een verbod instellen op het gebruik van spionagetelecom. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Reuters op basis van vertrouwelijke bronnen. 

Het verbod betekent dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met telecomgiganten als Huawei. Dit bedrijf wordt in verband gebracht met spionage van de Chinese overheid.

Als Trump het decreet tekent, zet dat de broze relatie met China nog verder onder druk. De Verenigde Staten voeren al maanden een handelsoorlog met China. De Amerikanen verhoogden afgelopen week heffingen op zo'n 200 miljard dollar aan Chinese goederen en overwegen nog eens invoertarieven op zo'n 300 miljard dollar aan producten. 

De Chinezen sloegen terug door importtarieven op zo'n 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen per 1 juni te verhogen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Karel Tichman, een "insider" als jezelf zou moeten weten dat China de grootste schuldeiser is van de Verenigde Staten, en ze dus in staat zijn om de dollar te kelderen wanneer ze dat zouden willen. Een paar weken voor de volgende presidentsverkiezingen in 2020 en Trump kan zijn biezen pakken, zonder nog straffeloos de rechtsgang te kunnen belemmeren.

 • Roland Jeronimus

  Moeten we WhatsApp ook gaan bannen, facebook afsluiten of krijgen we dan allerhande Amerikaanse sancties over ons heen. Deze platformen blijken een gatenkaas te zijn. Ook Iphones verbieden want die worden in China gemaakt. De Amerikanen mogen ons E-mailverkeer ook niet controleren. Wat een bullshit. Laat de EU zich niet meesleuren in deze "we winnen altijd" retoriek.

 • wim Goossens

  Dan moeten wij, hier in Europa, maar hetzelfde doen met Amerikaanse "spionage telecom" want de N.S.A. heeft al bewezen dat ze ook overal toegang wil toe hebben (o.a. telefoon van Merkel, Junkers ...) . Voor ze anderen iets willen opleggen, dat Trump &Co zich eerst zelf aan hun eigen regels houden ...

 • Patrik Peetermans

  Verbod op spionagetelecom om het dan zelf te gebruiken !

 • dirk belis

  Het heeft geen bal met spionage te maken.De chinezen staan technologisch verder dan de VS en dat haten ze.