VS wil Haqqani-netwerk op lijst van terroristen

AP
De Amerikaanse regering gaat na of ze het zogenaamde Haqqani-netwerk op de zwarte lijst van terreurorganisaties kan zetten, zo deelde een woordvoerder van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken mee. De voorbije dagen heeft Washington, zeer tot woede van Pakistan, zwaar uitgehaald naar de Pakistaanse bondgenoot.

Islamabad zou, via haar beruchte geheime dienst ISI, het geweld naar Afghanistan exporteren door het Haqqani-netwerk te steunen. Dat netwerk wordt de voorbije tijd steevast door Washington aangewezen als verantwoordelijke voor anti-Amerikaanse aanslagen. De VS zouden willen dat Pakistan in het stammengebied van Noord-Waziristan een militair offensief ontketent; het gebied werd tot voor kort een "bolwerk van de taliban" genoemd, nu een "bolwerk van de Haqqani's". Islamabad heeft daar echter geen zin in.
 
De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik, sloeg zondag hard terug. Hij herinnerde er aan, dat de oprichting en training van het Haqqaninetwerk niet het werk is geweest van de ISI, maar van de CIA. Het Haqqaninetwerk speelde een belangrijke rol in de strijd in Afghanistan van de pre-taliban (de "moedjaheddin") tegen de Sovjetbezetter in de jaren '80. Die moedjaheddin werden destijds als "vrijheidsstrijders" bewierookt. Jalaluddin Haqqani stond toen inderdaad op de payroll van de CIA.
 
Ook na de Amerikaanse invasie van Afghanistan, in 2001, gold Haqqani nog niet als "vijand". Hij werd zelfs aangezocht om in de door de VS gesteunde regering-Karzai te stappen.
 
Onduidelijk blijft hoe sterk dat "netwerk" eigenlijk is. Sommige rapporten hebben het over 300 echte strijders, andere over meer dan 10.000. Hoewel VS-drones in Noord-Waziristan al meer dan 1.000 "terroristen" hebben omgebracht, blijkt dat aantal strijders stabiel te blijven. (belga/sps)